НОВИ МЕРКИ ЗА ПЛАНИНАРСКИ АКЦИИ

Почитувани планинарски водичи и сите љубители на планините, Имајќи го во предвид соопштението на Владата на РСМ од 09.11.2020 година, за спречување и заштита од ширењето на коронавирусот КОВИД-19, Комисијата за планинарски водичи (КПВ) при ФПСМ, препорачува почитување на забраната за собирање во групи (групирање) на повеќе од четири лица на јавен простор, односно паркови, […]

продолжи

Поставување на Инфотабли на Водно и Скопска Црна Гора

Во текот на изминатиот викенд преку Програмата за развој и соработка од Република Чешка, а преку Амбасадата на Р. Чешка во рамки на Пилот проект за означување на планинарски патеки на планината Водно и една планинско велосипедска патека на Скопска Црна Гора, поставени се инфотабли со основни информации за патеките на Водно, велосипедската патека на […]

продолжи

МАЛ ЛОКАЛЕН ПРОЕКТ – ОБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ПАТЕКИ ЗА ПЕШАЦИ И ВЕЛОСИПЕДИСТИ ВО ОКОЛИНАТА НА СКОПЈЕ SMALL SCALE PROJECT – PILOT MARKING FOR HIKING AND CYCLING TRAILS AROUND SKOPJE

  Во текот на изминатите 2 месеца преку Програмата за развој и соработка од Република Чешка, а преку Амбасадата на Р. Чешка се спроведува Пилот проект за означување на планинарски патеки на планината Водно и една планинско велосипедска патека на Скопска Црна Гора. На планината Водно опфатени се дел од најфрекфентните патеки на кои се […]

продолжи

ПС Азот од Велес на АРАРАТ 5137

Во периодот од 11.09.2020 до 20.09.2020 год , во Орагнизација на Клубот за Планинарски Спортови Азот и под водство на планинарскиот водич Тодорче Ѓоргиев од Велес , се одржа акција за искачување на највисокиот врв во Република Турција , Арарат 5137 мнв. Во експедицијата учествуваа 15 планинари од различни клубови и градови од Македонија . […]

продолжи

Практична обука за планинарски водичи – жени, во Категорија А1

Од 3 до 7 септември 2020 година, ФПСМ во соработка со UNDP подготви и изведе практична обука за планинарски водичи – жени, во Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови).. На практичната обука во Националниот Парк Пелистер, учествуваа 27 кандидатки од Охрид, Тетово, Куманово, Кочани, Гевгелија, Прилеп, Битола и Скопје. Подготовката за практичната […]

продолжи

The Climbing Initiative – Case Study: North Macedonia

North Macedonia, a country nested in the Balkans, is an emerging climbing destination. The country’s rich history of mountaineering acts as a foundation for the growth of sport climbing and bouldering in the modern era. The country is home to a small but dedicated group of climbers and it welcomes a respectable number of European […]

продолжи

Брошура ЗАПИСИ ЗА КОРАБ

Планината Кораб е највисоката планина во Македонија, која со своите природни одлики изобилува со извонредни природни убавини, но истовремено заради својата местоположба и карактеристики е и тешко пристапна, а со тоа и делумно непозната за пошироката јавност. Повеќе на линкот: Записи за Кораб ——————————– Mount Korab is the highest mountain in Macedonia and its natural […]

продолжи

Напатствија и мерките на заштита од Претседателството на ФПСМ од КОВИД-19

До Клубовите – членки на ФПСМ   Почитувани, Како што веќе сте информирани преку медиумите, Владата укина поголем дел од рестрикциите во врска со заштита од пандемијата. Иако рестрикциите попуштија,тоа во ниеден случај не треба да се сфати дека опасноста од ширењето на инфекцијата не постои или е намалена, туку напротив, се очекува поголем број […]

продолжи

Титов Врв Скајрејс

На 28.06.2020 година во организација на планинарскиот клуб “Македон“ и Комисијата за скајранинг при ФПСМ се одржа второто издание на планинската (скајранинг) трка “Титов Врв Скајрејс“ на Шар Планина, воедно и државно првенство во скајранинг за 2020 година. Ова е највисоката трка во Македонија на која натпреварувачите поаѓајќи од Попова Шапка го искачуваат Титов Врв […]

продолжи

ПРЕПОРАКИ ОД UIAA ЗА ИЗВЕДБА НА ПЛАНИНСКИ СПОРТОВИ

Појавата на вирусот Корона донесе нови ризици во секојдневното живеење, па затоа треба да се измени и нашето однесување. Најважно е да се одржува хигиената, а заболените да останат дома. ПРЕПОРАКИ ОД UIAA ЗА ИЗВЕДБА НА ПЛАНИНСКИ СПОРТОВИ • Спортувајте и рекреирајте се на планина, но без големи напрегања. Правете го тоа само ако сте […]

продолжи