Новости

 • Реакција на ФПСМ за забраната за движење во шума April 17, 2020Реакција на ФПСМ за забраната за движење во шума
  До Г-ин. Трајан Димковски, Министер за земјоделство, шумарство и водостопанствo Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство Почитуван Г-ин. Министер, Федерацијата за планинарство на Северна Македонија (ФПСМ), е крајно изненадена и разочарана од вашата избрзана, необмислена и нерационална одлука целосно да се забрани движењето на граѓаните во природа и ...
 • Членки на УИАА за пандемијата КОВИД – 19 April 6, 2020Членки на УИАА за пандемијата КОВИД - 19
  Информации за пандемијата КОВИД – 19 од земји членки на УИАА и асоцијации од цел свет. https://www.theuiaa.org/category/uiaa-members-covid-19/ Информации од: ·         Swiss Alpine Club ·         Brazilian Mountain Hiking and Climbing Confederation (CBME) ·         Danish Climbing Association ·         New Zealand Alpine Club (NZAC) ·         Zhejiang University School of Medicine ·         Alpine Club of ...
 • ИТНО Известување за донесени заклучоци од страна на Владата на РСМ за превенција од ширење на КОРОНА ВИРУСОТ March 11, 2020ИТНО Известување за донесени заклучоци од страна на Владата на РСМ за превенција од ширење на КОРОНА ВИРУСОТ
  Агенцијата за млади и спорт доставува Известување за донесени заклучоци од страна на Владата на Република Северна Македонија, по препорака на Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство, за превземање на дополнителни мерки и активности за превенција од ширење на КОРОНА ВИРУСОТ. ПРЕВЗЕМИ  preporaki-ams-11-3-20    
 • Подобрување на управувањето со заштитените подрачја February 20, 2020Подобрување на управувањето со заштитените подрачја
  Проектот „Подобрување на управувањето со заштитените подрачја“ има за цел да ја подобри заштитата на природата и да промовира одржливо користење на природните ресурси, истовремено зголемувајќи го капацитетот на локалните самоуправи и граѓанските организации да управуваат и промовираат заштитени области на професионален и одржлив ...
 • Продолжување на рокот за пријавување за обуките за планинарски водичи February 3, 2020Продолжување на рокот за пријавување за обуките за планинарски водичи
    Ве известуваме дека е продолжен рокот за пријавување за обуката за планинарски водичи во Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови) до 31 август 2020. Пријавете се на kpv@t.mk  
 • EUMA – подобрување на доброто владеење во качувањето карпи и планинарењето во Европа January 31, 2020EUMA - подобрување на доброто владеење во качувањето карпи и планинарењето во Европа
  ФПСМ учествува во европскиот проект „EUMA – подобрување на доброто владеење во качувањето карпи и планинарењето во Европа“, поддржан од ЕУ програмата Erasmus+ која поддржува образование, обуки, млади и спорт во Европа. ЕУМА (European Union of Mountaineering Associations) е гласот на европските планинари. ЕУМА се стреми ...
 • Илина Арсова на врвот Винсон December 30, 2019Илина Арсова на врвот Винсон
  Од Антарктикот стигна одличната вест, иако се уште непотврдена, Илина Арсова, утрото, на 28 декември успеа да го искачи  врвот Винсон и со тоа го комплетираше проектот  Седум Самит.  Илина стана прва Македонка која успеа да ги искачи сите седум највисоки  врвови на сите континенти! При ...
 • ФПСМ ги додели признанијата за 2019 December 17, 2019ФПСМ ги додели признанијата за 2019
  Одбележан СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПЛАНИНАТА, со традиционален настан на Матка на ден 08 декември 2019 година и преку презентации и проекции на врвните високогорски достигнувања за 2019 год., во Кино Фросина, МКЦ на 18 декември 2019 година ФПСМ ги додели признанијата за 2019 година: 1. Плакета ...
 • UNESCO – Алпинизмот на листа на нематеријално културно наследство December 13, 2019UNESCO - Алпинизмот на листа на нематеријално културно наследство
  Генералното собрание на UNESCO одржано во Богота, Колумбија, на 11 декември 2019 година, го вклучи Алпинизмот на Репрезентативната листа на нематеријално културно наследство на човештвото. Алпинизмот е вештина на искачување врвови и карпести ѕидови на високи планини, во сите сезони, по карпест или смрзнат терен. ...
 • Светски ден на планината November 25, 2019Светски ден на планината
  ПОКАНА, Почитувани, ФПСМ, традиционално и оваа година се приклучува кон одбележување на,,Светскиот ден на планината,,. ФПСМ се придружува кон одбележување на овај ден, со цел да се зголеми важноста на планината за секојдневниот живот, како и да се придонесе кон создавање на партнерства кои ќе донесат позитивни ...