Новости

 • МЕЃУНАРОДНИ ИТНИ ТЕЛЕФОНСКИ БРОЕВИ И СИСТЕМ ЗА ПЛАНИНСКО СПАСУВАЊЕ June 11, 2019МЕЃУНАРОДНИ ИТНИ ТЕЛЕФОНСКИ БРОЕВИ И СИСТЕМ ЗА ПЛАНИНСКО СПАСУВАЊЕ
  Настапуваат годишни сезони кои овозможуваат поголема посета на планините. Во случај на несреќа на планина во нашата држава веднаш јавете се на телефонскиот број (без префикс) 195 – Центар за управување со кризи. Прикачена е табела со детали за итни броеви и системот за планинско спасување ...
 • ТРАДИЦИОНАЛЕН МАРШ АЏИНА РЕКА 2019 June 5, 2019ТРАДИЦИОНАЛЕН МАРШ АЏИНА РЕКА 2019
  ПОКАНА ЗА УЧЕСТВО НА 26-тиот ТРАДИЦИОНАЛЕН МАРШ АЏИНА РЕКА 2019 Почитувани планинари, љубители на природата и добронамерници, Планинарското друштво ПСК Бистра Гостивар со голема чест и задоволство Ве поканува на 26-тиот традиционален марш АЏИНА РЕКА 2019 Настанот ќе се одржи на ден 09.06.2019 год (Недела). ПРОГРАМА И ОРГАНИЗАЦИЈА ...
 • Јубилејно чествување Димитар Илиевски-Мурато May 30, 2019Јубилејно чествување Димитар Илиевски-Мурато
  Над 700 македонски планинари и гости од Бугарија, Србија и грција се поклонија и положија цвеќе на „Димев Врв“ и спомен-бистата на Димитар Илиевски-Мурато на планинарскиот дом „Копанки“, во рамките на јубилејниот 30 по ред Планинарски марш „Димитар Илиевски – Мурато“ кој се одржа ...
 • ПО ТРАСА НА ГАСОВОДОТ May 28, 2019ПО ТРАСА НА ГАСОВОДОТ
  1 јуни 2019 “ПО ТРАСА НА ГАСОВОДОТ” – ПЛАЧКОВИЦА Традиционална еднодневна републичка акција во организација на ПСК МАКПЕТРОЛ Скопје. Акцијата ќе биде изведена на планината Плачковица над Штип. П Р О Г Р А М А: 1 јуни 2019 (сабота) – Во 6ч. поаѓање на автобусите од ...
 • Редовно Собрание на ФПСМ May 11, 2019Редовно Собрание на ФПСМ
  Редовно Собрание на Федерација на планинарски спортови на Македонија, 04 мај (сабота) 2019 година, големата сала во зградата „Даре Џамбаз“ – Скопје. … Извештај за работата на Федерацијата за изминатиот мандатен период, Финансов извештај, Програма на ФПСМ, Одлука за измена и дополнување на Статутот на ...
 • Титов Врв 2019 April 28, 2019
  Почитувани,   Планинарски Клуб „Љуботен“ – Тетово Ве поканува на 38то традиционалното искачување „Титов Врв 2019“ на 25–26 мај (сабота-недела) 2019 година – Попова Шапка.   Во прилог Ви ја доставуваме поканата и програмата на настанот.   Го очекуваме Вашето присуство! Срдечно, ПРЕВЗЕМИ: pokana
 • Планинарски марш Перо Илиевски – Ума April 11, 2019Планинарски марш Перо Илиевски - Ума
  Здружение Планинарски Спортски Клуб КОЖУФ Гевгелија го организира 26ти Традиционален планинарски марш Перо Илиевски – Ума кој ке се одржи на ден 14.04.2019год.(Недела) на планината Кожуф , меморијалот е дел од календарот на активности на ФПСМ за 2019г. Повеќе на: https://www.facebook.com/events/529704950883268/
 • СКАЈРАНИНГ – вертикален километар April 10, 2019СКАЈРАНИНГ - вертикален километар
  На 14.04.2019 година во организација на ЗАПС “Единак“ од Прилеп ќе се одржи трката “Козјак Вертикал“, а во соработка со ФПСМ истата воедно ќе претставува и државно првенство во популарната скајранинг дисциплина “ВК – вертикален километар“. Детали за настанот: https://www.facebook.com/events/1249957765156466/
 • Покана: планинарска тура Китка – Козјак, Куманово March 25, 2019Покана: планинарска тура Китка - Козјак, Куманово
  Планинарскиот клуб Козјак – 2013 од Куманово, Ве поканува на шестата традиционална планинарска тура на планината Козјак, која оваа година ќе ја организираме на ден 31.03.2019 година. Стартот ќе биде од селото Пелинце, преку селото Враготурце по нова, маркирана и убава патека, каде под врвот ...
 • Прво … коло од лигата во Планинарска ориентација March 25, 2019Прво ... коло од лигата во Планинарска ориентација
  Програма  за Прво Второ и Трето коло од Лигата во Планинарска Ориентација Натпреварите во Планинарска Ориентација се во организација на ДПС Трансверзалец- Скопје ,поддржани од Федерација на Планинарски Спортови на Македонија (ФПСМ) и се квалификацискии за учество на Балканскиот Шампионат кој ќе се одржи во Р.Босна ...