Новости

 • ЗИМСКА ОБУКА 2019 March 7, 2019ЗИМСКА ОБУКА 2019
  Од 28.02 до 03.03.2019.2019 во организација на Комисијата за планинарски водичи и Центарот за стручно оспособување при ФПСМ, во „Конак“ и во оклината, на Попова Шапка, Шар Планина, беше одржана обука за планинарски водичи за Категорија Б1 – Планинарење по лесни патеки во зимски ...
 • ФПСМ – Активности во јануари и февруари 2019  February 25, 2019ФПСМ - Активности во јануари и февруари 2019 
  1.Во јануари и февруари 2019 година беа изведени три ЗИМСКИ ШКОЛИ (на 13 и 27 јануари на Попова Шапка и на 3 февруари на Пониква).Присуството на околу 300 планинари на Зимските школи покажа дека има голем интерес за безбедно планинарење во зимски услови. ФПСМ ...
 • Mладински планинарски лидер, ВОДНО 22/23.12.2018 January 25, 2019Mладински планинарски лидер, ВОДНО 22/23.12.2018
  На 22 и 23 декември 2018 година во хотелот Водно, средно Водно се одржа првата од планинарите три обуки за стекнување лиценца младински планинарски лидер ,(тео ретскиот дел) од обуката за младински планинарски лидери. На обуката беа опфатени следните теми : – Младинска комисија, организација и ...
 • Илина Арсова на врвот Пунџак Џаја January 8, 2019Илина Арсова на врвот Пунџак Џаја
  ,,На 1 јануари 2019, во 13:40 часот се качив на врвот Пунџак Џаја, Карстната пирамида 4884 м, кој се наоѓа во Папуа, Индонезија и е највисок врв на континентална Австралија со Океанија. Од технички аспект ова беше еден од по предизвикувачките врврвови, бидејќи се ...
 • ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ПЛАНИНАРСКИ АКЦИИ ВО ЗИМСКА СЕЗОНА January 3, 2019ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ПЛАНИНАРСКИ АКЦИИ ВО ЗИМСКА СЕЗОНА
  Во планините важат други законитости отколку во долините и тие што сакаат да ги посетуваат планините, треба да ги познаваат тие законитости и да им се прилагодуваат. Во продолжение се дадени насоки за побезбедно планинарење  во зимски услови. ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ПЛАНИНАРСКИ АКЦИИ ВО ЗИМСКА СЕЗОНА Во ...
 • Среќна нова 2019 година December 31, 2018
 • НИЗ ПЛАНИНА ВО ЗИМСКИ УСЛОВИ December 27, 2018НИЗ ПЛАНИНА ВО ЗИМСКИ УСЛОВИ
  • Секогаш имајте компас и мапа од регионот во вашиот ранец. • Секогаш знајте на која страна од светот се наоѓа местото од каде што тргнувате и каде што треба да стигнете. • По можност, користите и ГПС уред. • Мобилниот телефон да биде со полна батерија и по можност носете ...
 • КОМПАС ИЛИ GPS УРЕД, ПРАШАЊЕТО Е СЕГА! December 24, 2018КОМПАС ИЛИ GPS УРЕД, ПРАШАЊЕТО Е СЕГА!
  Oдговорот е ДА. И компас и карта и GPS уред. КОМПАС И КАРТА Предности: – компасот е ефтин (10-тина евра); – компасот е доверлив (ако се користи подалеку од железни предмети секогаш е точен); – лесен по тежина (па може да се носи и резервен); – лесен за ракување; – не ...
 • Нови изданија на ФПСМ: Медицинско санитарен прирачник за алпинисти и планинари и Безбедно движење низ планина December 16, 2018
  За сите планинарки и планинари!!! Нови изданија на ФПСМ: „Медицинско санитарен прирачник за алпинисти и планинари“ и брошура „Безбедно движење низ планина“. Купете ги обете изданија заедно за 300 денари. Со сигурни чекори низ планините.   МЕДИЦИНСКО САНИТАРЕН ПРИРАЧНИК ЗА АЛПИНИСТИ И ПЛАНИНАРИ Прирачникот е напишан од Проф. Др. Јовица ...
 • Планинарењето и планинарска опрема со учениците од Општина Чаир December 7, 2018
  Планинарско Еколошкото Друштво ШКУПИ  од Скопје ,во текот на месец ноември 2018 година, пред учениците од неколку средни училишта во Општина Чаир  одржа теоретски предавања на тема  презентирање на здружението, активностите на здружението, значењето и психо-физичка корист на планинарењето  и планинарска опрема која е ...