Новости

 • Презентации по повод „Светскиот ден на планината“ 2018 December 5, 2018Презентации по повод „Светскиот ден на планината“ 2018
  Федерацијата на планинарски спортови на Македонија, Комисија за високогорство и експедиционизам, по повод „Светскиот ден на планината“, на 11.12.2018 (вторник) во ДХО “Даре Џамбаз“ сала 1 (ул. 11 Октомври бр. 42) со почеток во 18:00 часот, организира традиционални годишни презентации со следната: ПРОГРАМА: 18:00 – “На ...
 • Светскиот ден на планината November 30, 2018Светскиот ден на планината
  ПОКАНА, Почитувани, Федерацијата на планинарски спортови на Македонија (ФПСМ), традиционално и оваа година се приклучува кон одбележување на,,Светскиот ден на планината,,. ФПСМ се придружува кон одбележување на овај ден, со цел да се зголеми важноста на планината за секојдневниот живот, како и да се придонесе кон создавање ...
 • СЕМИНАР ЗА ПЛАНИНАРСКИ ИНСТРУКТОРИ November 11, 2018СЕМИНАР ЗА ПЛАНИНАРСКИ ИНСТРУКТОРИ
  Од 26 до 28 октомври 2018, во организација на Федерацијата на планинарски спортови на Македонија (ФПСМ), на Водно, Скопје, Република Македонија, беше одржан семинар за планинарски инструктори на тема „Размена на искуства во организирањето на обуки за планинарски водичи“. На семинарот присуствуваа 14 регистрирани планинарски водичи, предавачи и ...
 • ОБУКИ ЗА ПЛАНИНАРСКИ ВОДИЧИ ВО 2019 ГОДИНА November 8, 2018ОБУКИ ЗА ПЛАНИНАРСКИ ВОДИЧИ ВО 2019 ГОДИНА
  Организатор на обуките на планинарските водичи е Комисијата за планинарски водичи (КПВ) во соработка со Центарот за стручно образование (ЦСО) при Федерацијата за планинарски спортови во Македонија (ФПСМ). Изведувачи на обуките се стручни лица од одредени области, заведени во Регистарот на инструктори и предавачи ...
 • СЕМИНАР ЗА ПЛАНИНАРСКИ ИНСТРУКТОРИ October 31, 2018СЕМИНАР ЗА ПЛАНИНАРСКИ ИНСТРУКТОРИ
  Од 26 до 28 октомври 2018, во организација на Федерацијата на планинарски спортови на Македонија (ФПСМ), на Водно, Скопје, Република Македонија, беше одржан семинар за планинарски инструктори на тема „Размена на искуства во организирањето на обуки за планинарски водичи“. На семинарот присуствуваа 14 регистрирани планинарски водичи, предавачи и ...
 • Опрема за есен October 31, 2018Опрема за есен
  Есенската сезона е во полн замав. Секој човек со свои навики. Некои одат брзо, други побавно, трети уживаат во природата, на четврти им е важно да стигнат на врвот. Некои во ранецот носат основни работи, а други „се живо и диво“, за секој случај. ...
 • ПРВЕНСТВО ВО ПЛАНИНАРСКА ОРИЕНТАЦИЈА, 28 – 30 СЕПТЕМВРИ 2018, ОХРИД, Р. МАКЕДОНИЈА October 31, 2018ПРВЕНСТВО ВО ПЛАНИНАРСКА ОРИЕНТАЦИЈА, 28 - 30 СЕПТЕМВРИ 2018, ОХРИД, Р. МАКЕДОНИЈА
  ПРВЕНСТВО ВО ПЛАНИНАРСКА ОРИЕНТАЦИЈА – БПУ – МОШ 2018 28 – 30 СЕПТЕМВРИ 2018, ОХРИД, Р. МАКЕДОНИЈА Првенството во ,,Планинарска ориентација,, е меѓународен натпревар кој се одржува трета година по ред. Првиот натпревар беше оддржан во 2016 година во Покљука – Словенија, вториот натпревар беше одржан ...
 • ПО ЕВРОПСКИ ТЕРК 500 УЧЕСНИЦИ ВО ПРИРОДА ВО ДЕЛЧЕВО September 25, 2018ПО ЕВРОПСКИ ТЕРК 500 УЧЕСНИЦИ ВО ПРИРОДА ВО ДЕЛЧЕВО
  ПО ЕВРОПСКИ ТЕРК 500 УЧЕСНИЦИ НА ГОЛЕМATA СРЕДНОШКОЛСКО МЛАДИНСКИ AКЦИЈА ВО ПРИРОДА ВО ДЕЛЧЕВО На 20.09.2018 (четврток) во заедничка акција на М. М. БРИЦО, Општина Делчево и ПСК ГОЛАК од Делчево реализиравме еднодневна акција во природа со 500 учесници (учениците и професори) од средното општинско училиште М. М. ...
 • ПСК ГОЛАК Делчево, еколошка акција September 17, 2018
  По повод Светскиот ден на чистењето, 15 Септември, (сабота) ПСК ГОЛАК Делчево, се вклучи во светската еколошка акција за чистење на расфрланиот отпад. Ја чистеле дивата депонија кај манастирскиот ендек на планината Голак. Членовите на ПСД Голек од Делчево апелираат ПОД ИТНО ДА СЕ ПРОМЕНИ СВЕСТА ...
 • Младинска акција Делчево September 17, 2018
  На ден 06 август 2018 (четврток) во организатори: СОУ М. М. БРИЦО Делчево, Општина Делчево и ПСК ГОЛАК Делчево, 110 ученици, 7 професори, …се организираше планинарско – спортски фестивал. Акцијата започна од Делчево до спортските терени на Голак со транспорт во автобуси, а продолжи со ...