Реакција на ФПСМ за забраната за движење во шума

До Г-ин. Трајан Димковски, Министер за земјоделство, шумарство и водостопанствo Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство Почитуван Г-ин. Министер, Федерацијата за планинарство на Северна Македонија (ФПСМ), е крајно изненадена и разочарана од вашата избрзана, необмислена и нерационална одлука целосно да се забрани движењето на граѓаните во природа и во шумите кои се национално богатство и […]

продолжи

Членки на УИАА за пандемијата КОВИД – 19

Информации за пандемијата КОВИД – 19 од земји членки на УИАА и асоцијации од цел свет. https://www.theuiaa.org/category/uiaa-members-covid-19/ Информации од: ·         Swiss Alpine Club ·         Brazilian Mountain Hiking and Climbing Confederation (CBME) ·         Danish Climbing Association ·         New Zealand Alpine Club (NZAC) ·         Zhejiang University School of Medicine ·         Alpine Club of Canada ·         German Alpine […]

продолжи

ИТНО Известување за донесени заклучоци од страна на Владата на РСМ за превенција од ширење на КОРОНА ВИРУСОТ

Агенцијата за млади и спорт доставува Известување за донесени заклучоци од страна на Владата на Република Северна Македонија, по препорака на Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство, за превземање на дополнителни мерки и активности за превенција од ширење на КОРОНА ВИРУСОТ. ПРЕВЗЕМИ  preporaki-ams-11-3-20    

продолжи

Подобрување на управувањето со заштитените подрачја

Проектот „Подобрување на управувањето со заштитените подрачја“ има за цел да ја подобри заштитата на природата и да промовира одржливо користење на природните ресурси, истовремено зголемувајќи го капацитетот на локалните самоуправи и граѓанските организации да управуваат и промовираат заштитени области на професионален и одржлив начин. Проектот е финансиран од Европската унија, преку ИПА II – […]

продолжи

Продолжување на рокот за пријавување за обуките за планинарски водичи

  Ве известуваме дека е продолжен рокот за пријавување за обуката за планинарски водичи во Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови) до 31 август 2020. Пријавете се на kpv@t.mk  

продолжи

EUMA – подобрување на доброто владеење во качувањето карпи и планинарењето во Европа

ФПСМ учествува во европскиот проект „EUMA – подобрување на доброто владеење во качувањето карпи и планинарењето во Европа“, поддржан од ЕУ програмата Erasmus+ која поддржува образование, обуки, млади и спорт во Европа. ЕУМА (European Union of Mountaineering Associations) е гласот на европските планинари. ЕУМА се стреми да го вклучи планинарењето во приоритетите на Европската Унија како […]

продолжи

Илина Арсова на врвот Винсон

Од Антарктикот стигна одличната вест, иако се уште непотврдена, Илина Арсова, утрото, на 28 декември успеа да го искачи  врвот Винсон и со тоа го комплетираше проектот  Седум Самит.  Илина стана прва Македонка која успеа да ги искачи сите седум највисоки  врвови на сите континенти! При искачувањето, тимот заедно со Илина  имале одлични услови, ладни, […]

продолжи

ФПСМ ги додели признанијата за 2019

Одбележан СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПЛАНИНАТА, со традиционален настан на Матка на ден 08 декември 2019 година и преку презентации и проекции на врвните високогорски достигнувања за 2019 год., во Кино Фросина, МКЦ на 18 декември 2019 година ФПСМ ги додели признанијата за 2019 година: 1. Плакета Даре Џамбаз,за животно дело на Цветан Павловски, за долгогодишна […]

продолжи

UNESCO – Алпинизмот на листа на нематеријално културно наследство

Генералното собрание на UNESCO одржано во Богота, Колумбија, на 11 декември 2019 година, го вклучи Алпинизмот на Репрезентативната листа на нематеријално културно наследство на човештвото. Алпинизмот е вештина на искачување врвови и карпести ѕидови на високи планини, во сите сезони, по карпест или смрзнат терен. Тоа вклучува физички, технички и интелектуални способности, користење на соодветни […]

продолжи

Светски ден на планината

ПОКАНА, Почитувани, ФПСМ, традиционално и оваа година се приклучува кон одбележување на,,Светскиот ден на планината,,. ФПСМ се придружува кон одбележување на овај ден, со цел да се зголеми важноста на планината за секојдневниот живот, како и да се придонесе кон создавање на партнерства кои ќе донесат позитивни промени во нивната заштита. Оваа година, „Светскиот ден […]

продолжи