ЗИМСКА ОБУКА 2019

Од 28.02 до 03.03.2019.2019 во организација на Комисијата за планинарски водичи и Центарот за стручно оспособување при ФПСМ, во „Конак“ и во оклината, на Попова Шапка, Шар Планина, беше одржана обука за планинарски водичи за Категорија Б1 – Планинарење по лесни патеки во зимски услови. На обуката беа присутни 8 кандидати од 4 планинарски клубови […]

продолжи

ФПСМ – Активности во јануари и февруари 2019 

1.Во јануари и февруари 2019 година беа изведени три ЗИМСКИ ШКОЛИ (на 13 и 27 јануари на Попова Шапка и на 3 февруари на Пониква).Присуството на околу 300 планинари на Зимските школи покажа дека има голем интерес за безбедно планинарење во зимски услови. ФПСМ изразува големо задоволство од одличната соработка на планинарските друштва и споделувањето […]

продолжи

Mладински планинарски лидер, ВОДНО 22/23.12.2018

На 22 и 23 декември 2018 година во хотелот Водно, средно Водно се одржа првата од планинарите три обуки за стекнување лиценца младински планинарски лидер ,(тео ретскиот дел) од обуката за младински планинарски лидери. На обуката беа опфатени следните теми : – Младинска комисија, организација и програма за работа – предавач Бојан Станимировиќ – Психологија при […]

продолжи

Илина Арсова на врвот Пунџак Џаја

,,На 1 јануари 2019, во 13:40 часот се качив на врвот Пунџак Џаја, Карстната пирамида 4884 м, кој се наоѓа во Папуа, Индонезија и е највисок врв на континентална Австралија со Океанија. Од технички аспект ова беше еден од по предизвикувачките врврвови, бидејќи се работи за искачување на карпа со речиси вертикален нагиб и висинска […]

продолжи

ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ПЛАНИНАРСКИ АКЦИИ ВО ЗИМСКА СЕЗОНА

Во планините важат други законитости отколку во долините и тие што сакаат да ги посетуваат планините, треба да ги познаваат тие законитости и да им се прилагодуваат. Во продолжение се дадени насоки за побезбедно планинарење  во зимски услови. ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ПЛАНИНАРСКИ АКЦИИ ВО ЗИМСКА СЕЗОНА Во планините важат други законитости отколку во долините и тие […]

продолжи

НИЗ ПЛАНИНА ВО ЗИМСКИ УСЛОВИ

• Секогаш имајте компас и мапа од регионот во вашиот ранец. • Секогаш знајте на која страна од светот се наоѓа местото од каде што тргнувате и каде што треба да стигнете. • По можност, користите и ГПС уред. • Мобилниот телефон да биде со полна батерија и по можност носете надворешен полнач (power bank). • Секогаш известете ги вашите […]

продолжи

КОМПАС ИЛИ GPS УРЕД, ПРАШАЊЕТО Е СЕГА!

Oдговорот е ДА. И компас и карта и GPS уред. КОМПАС И КАРТА Предности: – компасот е ефтин (10-тина евра); – компасот е доверлив (ако се користи подалеку од железни предмети секогаш е точен); – лесен по тежина (па може да се носи и резервен); – лесен за ракување; – не користи батерии; – во […]

продолжи

Нови изданија на ФПСМ: Медицинско санитарен прирачник за алпинисти и планинари и Безбедно движење низ планина

За сите планинарки и планинари!!! Нови изданија на ФПСМ: „Медицинско санитарен прирачник за алпинисти и планинари“ и брошура „Безбедно движење низ планина“. Купете ги обете изданија заедно за 300 денари. Со сигурни чекори низ планините.   МЕДИЦИНСКО САНИТАРЕН ПРИРАЧНИК ЗА АЛПИНИСТИ И ПЛАНИНАРИ Прирачникот е напишан од Проф. Др. Јовица Угриновски На 135 страни во […]

продолжи

Планинарењето и планинарска опрема со учениците од Општина Чаир

Планинарско Еколошкото Друштво ШКУПИ  од Скопје ,во текот на месец ноември 2018 година, пред учениците од неколку средни училишта во Општина Чаир  одржа теоретски предавања на тема  презентирање на здружението, активностите на здружението, значењето и психо-физичка корист на планинарењето  и планинарска опрема која е неопходна за планинарење . Во овие училишта беа одржани теоретски дел […]

продолжи