Презентации по повод „Светскиот ден на планината“ 2018

Федерацијата на планинарски спортови на Македонија, Комисија за високогорство и експедиционизам, по повод „Светскиот ден на планината“, на 11.12.2018 (вторник) во ДХО “Даре Џамбаз“ сала 1 (ул. 11 Октомври бр. 42) со почеток во 18:00 часот, организира традиционални годишни презентации со следната: ПРОГРАМА: 18:00 – “На крајот на светот – Патагонија” (Горан Николоски) 18:25 – […]

продолжи

Светскиот ден на планината

ПОКАНА, Почитувани, Федерацијата на планинарски спортови на Македонија (ФПСМ), традиционално и оваа година се приклучува кон одбележување на,,Светскиот ден на планината,,. ФПСМ се придружува кон одбележување на овај ден, со цел да се зголеми важноста на планината за секојдневниот живот, како и да се придонесе кон создавање на партнерства кои ќе донесат позитивни промени во […]

продолжи

СЕМИНАР ЗА ПЛАНИНАРСКИ ИНСТРУКТОРИ

Од 26 до 28 октомври 2018, во организација на Федерацијата на планинарски спортови на Македонија (ФПСМ), на Водно, Скопје, Република Македонија, беше одржан семинар за планинарски инструктори на тема „Размена на искуства во организирањето на обуки за планинарски водичи“. На семинарот присуствуваа 14 регистрирани планинарски водичи, предавачи и презентери на досегашните обуки за планинарски водичи од ФПСМ, четворица планинарски инструктори […]

продолжи

ОБУКИ ЗА ПЛАНИНАРСКИ ВОДИЧИ ВО 2019 ГОДИНА

Организатор на обуките на планинарските водичи е Комисијата за планинарски водичи (КПВ) во соработка со Центарот за стручно образование (ЦСО) при Федерацијата за планинарски спортови во Македонија (ФПСМ). Изведувачи на обуките се стручни лица од одредени области, заведени во Регистарот на инструктори и предавачи во ФПСМ. ПОВЕЌЕ превземи: —-2019

продолжи

СЕМИНАР ЗА ПЛАНИНАРСКИ ИНСТРУКТОРИ

Од 26 до 28 октомври 2018, во организација на Федерацијата на планинарски спортови на Македонија (ФПСМ), на Водно, Скопје, Република Македонија, беше одржан семинар за планинарски инструктори на тема „Размена на искуства во организирањето на обуки за планинарски водичи“. На семинарот присуствуваа 14 регистрирани планинарски водичи, предавачи и презентери на досегашните обуки за планинарски водичи […]

продолжи

Опрема за есен

Есенската сезона е во полн замав. Секој човек со свои навики. Некои одат брзо, други побавно, трети уживаат во природата, на четврти им е важно да стигнат на врвот. Некои во ранецот носат основни работи, а други „се живо и диво“, за секој случај. Што е неопходно да носиме на планина? ПОВЕЌЕ превземи: oprema-za-ednodnevna-akcija-na-planina-vo-esen

продолжи

ПРВЕНСТВО ВО ПЛАНИНАРСКА ОРИЕНТАЦИЈА, 28 – 30 СЕПТЕМВРИ 2018, ОХРИД, Р. МАКЕДОНИЈА

ПРВЕНСТВО ВО ПЛАНИНАРСКА ОРИЕНТАЦИЈА – БПУ – МОШ 2018 28 – 30 СЕПТЕМВРИ 2018, ОХРИД, Р. МАКЕДОНИЈА Првенството во ,,Планинарска ориентација,, е меѓународен натпревар кој се одржува трета година по ред. Првиот натпревар беше оддржан во 2016 година во Покљука – Словенија, вториот натпревар беше одржан 2017година во Рајац – Србија. Годинешниот трет по редослед […]

продолжи

ПО ЕВРОПСКИ ТЕРК 500 УЧЕСНИЦИ ВО ПРИРОДА ВО ДЕЛЧЕВО

ПО ЕВРОПСКИ ТЕРК 500 УЧЕСНИЦИ НА ГОЛЕМATA СРЕДНОШКОЛСКО МЛАДИНСКИ AКЦИЈА ВО ПРИРОДА ВО ДЕЛЧЕВО На 20.09.2018 (четврток) во заедничка акција на М. М. БРИЦО, Општина Делчево и ПСК ГОЛАК од Делчево реализиравме еднодневна акција во природа со 500 учесници (учениците и професори) од средното општинско училиште М. М. БРИЦО од Делчево. Веќе вторпат, а сега […]

продолжи

ПСК ГОЛАК Делчево, еколошка акција

По повод Светскиот ден на чистењето, 15 Септември, (сабота) ПСК ГОЛАК Делчево, се вклучи во светската еколошка акција за чистење на расфрланиот отпад. Ја чистеле дивата депонија кај манастирскиот ендек на планината Голак. Членовите на ПСД Голек од Делчево апелираат ПОД ИТНО ДА СЕ ПРОМЕНИ СВЕСТА КАЈ ЛУЃЕТО, бидејќи тоа е за општо наше добро, […]

продолжи

Младинска акција Делчево

На ден 06 август 2018 (четврток) во организатори: СОУ М. М. БРИЦО Делчево, Општина Делчево и ПСК ГОЛАК Делчево, 110 ученици, 7 професори, …се организираше планинарско – спортски фестивал. Акцијата започна од Делчево до спортските терени на Голак со транспорт во автобуси, а продолжи со пешачење на учесниците кон Манастирот Св. Пантелејмон (1.508 м.н.в.), и […]

продолжи