Подобрување на управувањето со заштитените подрачја

Проектот „Подобрување на управувањето со заштитените подрачја“ има за цел да ја подобри заштитата на природата и да промовира одржливо користење на природните ресурси, истовремено зголемувајќи го капацитетот на локалните самоуправи и граѓанските организации да управуваат и промовираат заштитени области на професионален и одржлив начин. Проектот е финансиран од Европската унија, преку ИПА II – […]

продолжи

ИЗВЕШТАЈ – Планинарење по лесни патеки во зимски услови / Категорија Б1

ИЗВЕШТАЈ ЗА ОБУКА НА ПЛАНИНАРСКИ ВОДАЧИ Планинарење по лесни патеки во зимски услови – Категорија Б1 Организатор: Комисија за планинарски водичи и Центар за стручно оспособување при ФПСМ. Координатори на обуката: Горан Николоски и Николчо Петров Датум на одржување: 28.02. – 03.03.2019.2019 Место на одржување: Конак, Попова Шапка, Шар Планина Учесници: 8 кандидати од 4 […]

продолжи

Oснови на движење низ планина

“Во оваа книга е собрано основното знаење за движење низ планинакое, врз основа на повеќедецениското искуство, го имам стекнато со одење и со искачување, со едуцирање и со оспособување на почетници и врвни алпинисти, како дома така и во странство, како и од друга литература, а убеден сум дека тоа треба да го знае секој […]

продолжи

АЏИНА РЕКА 2016

П.С.К Бистра-Гостивар, по 23-ти пат го организира традиционалниот еднодневен марш „ Аџина Река“ на ден 12.06.2016 година (недела). Маршот стартува од месноста Торбешки мост – Аџина река … Идризова рупа – Говедарник – с.Горно Јеловце и до с. Долно Јеловце. ПОКАНА ПРЕВЗЕМИ: Аџина Река – план марш

продолжи

ПЛАНИНАРСКА ТРАНСВЕРЗАЛА 4М

ПЛАНИНАРСКА ТРАНСВЕРЗАЛА 4М™ Св. Гаврил Лесновски – Св. Јоаким Осоговски 21/22 мај 2016 ЗПТК Патник, Ве поканува да го поминете патот на една легенда од 11-ти век, Меѓународната планинарска трансверзала 4М™. ,,Секоја планина има своја убавина, убавините на Осоговските планини ќе ги збогати вашите спомени за уште едно незабравно патешествие,,. ПРОГРАМА и ВОСТАНОВЕНИТЕ ПРАВИЛА за […]

продолжи

ПОКАНА: ПЛАНИНАРСКИ МАРАТОН НА ФРУШКА ГОРА

Покана од: Планинарски сојуз на Србија ПСД Железничар – Нови Сад ПЛАНИНАРСКИ МАРАТОН НА ФРУШКА ГОРАWatch Full Movie Online Streaming Online and Download Спортско рекреативната манифестација со меѓународен карактер ,,Планинарски маратон на Фрушка гора,, ќе се одржи на 23 и 24 април 2016 година. Повеќе информации во канцеларијата на ФПСМ или на е-страница: http://www.fruskogorski-maraton.com/

продолжи

Плакета со ликот на Даре Џамбаз

Претседателството на Федерацијата на планинарски спортови на Македонија, за 2015 година, додели: Плакета со ликот на Даре Џамбаз на: 1. За животно дело, на Благоја Костоски – Чакра од Планинарскиот клуб Козјак – Прилеп, за долгогодишна активност и придонес за развивање на планинарството во Македонија, 2. На клуб, за долгогодишна активност и придонес за развивање […]

продолжи

Планинарски марш Смилево 2015

ППСК „7-ми Мај„ од Битола, по повод Денот на безбедноста 7-ми Мај, на ден 03.05.2015 год. (недела) го организира четвртиот по ред традиционален планинарски марш „Смилево 2015„. Патека од Битола – превој Ѓавато (Дервен) – пл.врв Голем Камен(Пирамида) – с.Смилево – Битола. ПРЕВЗЕМИ: 1. POKANA-SMILEVO 2015 2. PROGRAMA Smilevo 2015 3. PRIJAVA SMILEVO 2015 4. PLAKAT SMILEVO 2015

продолжи