За Комисијата за планинарски водичи

Безбедно низ планина

Обуки

Правни акти

 • Ново издание на ФПСМ ,,Планинарење – Прирачник – Лето,,Ново издание на ФПСМ ,,Планинарење – Прирачник – Лето,,
  Почитувани, Многу планинари од цел свет го стекнале своето основно техничко знаење проучувајќи ги цртежите во Пецл-каталозите. ФПСМ, во соработка со Меѓународната федерација за планинарење и качување, УИАА (The International Mountaineering and Climbing Federation, UIAA), и со техничка поддршка на Фондацијата „Пецл“, на македонската јавност ѝ го става на располагање прирачникот „Планинарење – Прирачник – ...
 • Делумна забрана за движење во шумите и шумското земјиште со кои стопанисува ЈП Македонски шумиДелумна забрана за движење во шумите и шумското земјиште со кои стопанисува ЈП Македонски шуми
  Почитувани, Од 02.07.2021, ЈП Македонски шуми воведува делумна забрана за движење во шумите и шумското земјиште со кои стопанисува, на целата територија на државата (меѓу 06 и 20 часот). Движењето ќе биде дозволено само со писмена дозвола издадена од подружниците на ЈП Македонски шуми за соодветното подрачје. КПВ препорачува навреме да обезбедите таква дозвола при што треба да ...
 • Обука за планинарски водичи во Категорија А1Обука за планинарски водичи во Категорија А1
  Од 21 до 26 мај 2021 година, Комисијата за планинарски водичи при ФПСМ организираше Обука за планинарски водичи во Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови). На практичната обука во Националниот Парк Пелистер, учествуваа 25 кандидати од целата држава и од Црна Гора. Подготовката за обуката започна со Приемен испит и со ...
 • СОВЕТИ ЗА ЖЕНИ КОИ ИСКАЧУВААТ ГОЛЕМИ НАДМОРСКИ ВИСОЧИНИСОВЕТИ ЗА ЖЕНИ КОИ ИСКАЧУВААТ ГОЛЕМИ НАДМОРСКИ ВИСОЧИНИ
  Десеттиот од серијата на совети на UIAA MedCom за големи надмосрки височини се фокусира на жените кои ги искачуваат тие височини, со специфични совети за бремени жени. Овој труд за прв пат е составен во 2008 година… За повеќе информации видете на линкот. ЛИНК
 • УПОТРЕБА  НА СТАПЧИЊА ЗА ПЕШАЧЕЊЕУПОТРЕБА  НА СТАПЧИЊА ЗА ПЕШАЧЕЊЕ
  Предности и недостатоци од користење на стапчиња за пешачење во планините. Медицинската комисија при UIAA изработи труд посветен на употребата на стапчиња за пешачење. Трудот беше објавен во 2008 и е јавно достапен. Во линкот подолу можете да прочитате повеќе. UIAA 2020 – УПОТРЕБА  НА СТАПЧИЊА ЗА ПЕШАЧЕЊЕ

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search