ПРЕПОРАКИ ПРИ НЕВРЕМЕ НА ПЛАНИНА

Заштита од удар на гром на планина нема и затоа треба да се преземат сите мерки да не се најдете во ситуација да ве зафати невреме на планина. Ако одите на планина направете го тоа што порано во текот на денот и после пладне вратете се во долината или во планинарска куќа, бидејќи невремето на […]

продолжи

МЕДЕНИЦА – Меморијален марш Сњежана Тројачанец

Планинарското друштво АГРОНОМ при Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје, во чест на Сњежана Тројачанец, поранешен претседател на ПД Агроном, организира планинарски марш кој ќе се одржи на ден 24 Јуни 2018 година (недела),на планината Бистра, од селото Галичник до врвот Меденица. Меденица е највисокиот врв на планината Бистра и се наоѓа во […]

продолжи

МЕМОРИЈАЛЕН МАРШ “МАРКО ИЛИЕВСКИ”

П О К А Н А ЗА 27-ми МЕМОРИЈАЛЕН МАРШ “МАРКО ИЛИЕВСКИ” ШАР ПЛАНИНА ЗА НАЦИОНАЛЕН ПАРК На 24. јуни. 2018 година, Недела, ПК Тетекс по 27-ми пат го организира Меморијалниот марш “Марко Илиевски” во спомен и сеќавање на нашиот спортски работник и планинар. По тој повод Ве покануваме да земете учество на овој меморијален […]

продолжи

АЏИНА РЕКА 2018

ПОКАНА ЗА УЧЕСТВО НА 25-тиот ЈУБИЛЕЈЕН ТРАДИЦИОНАЛЕН МАРШ АЏИНА РЕКА 2018 Почитувани планинари, љубители на природата и добронамерници, Планинарското друштво ПСК Бистра Гостивар со голема чест и задоволство Ве поканува на 25-тиот традиционален марш АЏИНА РЕКА 2018 Настанот се одржува на ден 10.06.2018год (Недела). ПРОГРАМА И ОРГАНИЗАЦИЈА НА НАСТАНОТ • 06:00 часот – Тргнување од […]

продолжи

Огражден 2018 и 3-то коло планинарска ориентација

ПАОКлуб “ЕНТУЗИЈАСТ”-Струмица на ден 09.06 – 10.06.2017.(Сабота-Недела) го организира традиционалниот пролетен марш “Огражден 2018” на падините на планината Огражден и Ве покануваме на истиот со следната маршута: Сабота 09.06.2017 год. Собир и тргнување 09 часот Стар Сувилак-Пилана ,преку Безгаштево до Петлец- Малишевските планини(местото каде на 17.12.1906г. е убиен Даме Груев),1352 м.н.в. враќање туристичка населба Суви […]

продолжи

ЛЕТНА ОБУКА ЗА ПЛАНИНАРСКИ ВОДИЧИ МАЈ 2018

Во периодот од 22 до 27 мај 2018 година на падините на БАБА Планина беше одржана шесттата обука за планинарски водичи Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови). Повеќе ….Извештај – Летна обука за планинарски водичи KAT A1 – 22 – 27 мај 2018 Share This:

продолжи

Традиционално искачување на Козјак – Прилеп

Почитувани планинари, љубители на планината. ПСЗ „Козјак“ – Прилеп, на ден 03.06.2018 го организира 22-рото традиционално искачување „Козјак ’97“ на врвот Козјак 1747 мнв , на Бабуна планина. Традиционалното искачување оваа година ќе се одвива по следната патека: <Прилеп > ман. св. Ѓорѓија – Борула – Белото – врв Козјак – чешма Студенец – с. […]

продолжи