Светскиот ден на планината

Почитувани,
Федерацијата на планинарски спортови на Македонија (ФПСМ), традиционално и оваа година се приклучува кон одбележување на 11 декември – ,,Светскиот ден на планината,,.

ФПСМ се придружува кон одбележување на овај ден, со цел да се зголеми важноста на планината за секојдневниот живот, како и да се придонесе кон создавање на партнерства кои ќе донесат позитивни промени во нивната заштита. 

Оваа година, „Светскиот ден на планината“ ќе се одбележи на 04 декември 2016 година.
За таа цел имаме чест да Ве поканиме да бидете дел од овај настан, за да му дадеме поголемо значење на „Светскиот ден на планината“, во интерес да се создаде традиционален настан за подобар и поквалитетен живот за целата општествена заедница.

Затоа сметаме дека Вашето присуство ќе биде повеќе од добредојдено.

ПРОГРАМ: Планинарски маратон
Планинарска патека: Скопје – Водно – Матка (18.8 км / 5 часа пешачење)
07.00 ч. Стартно место: ОУ Кочо Рацин (5 ориентир точки)
Официјален дел од програмата
13.30 – 14.30 ч. Планинарски дом Матка, свечен собир и доделување на награди и признанија (Св. Андреа)
Гостите на настанот ќе можат да се освежат со планинарски чај во текот на целиот настан.
14.00 – 15.00 ч. Окрепување со планинарско гравче, колбас, … , добро расположение и дружење.
16.00 ч. Довидување идната година

Напомена:
– Потребна опрема за еднодневно зимско планинарење и движење во природа
– Задолжително пријавување кај организаторот (листа со име и презиме на членовите учесници, ВО ПРИЛОГ).- Aвтобус на ЈСП
08.45 ч. Број 60, Стартно место, Транспортен центар – Нова железничка станица до Матка.
14.40; 16.20 и 18.00 ч. Број 60, Матка – Транспортен центар – Нова железничка станица
– Aвтобус на ЈСП ( еден бус, во организација на ФПСМ):
08.30 ч. Стартно место, Транспортен центар – Нова железничка станица, Центар – рекорд, Капиштец – Треска, Влае, Сарај се до Матка.
16.00 ч. Матка – Транспортен центар – Нова железничка станица.

*Спортскиот настан се реализира со поддршка на Агенцијата за млади и спорт и Градот Скопје

НАПОМЕНА: Задолжително пријавување и доставување листа учесници (прилог)

Со почит,

Претседател на ФПСМ
Проф. Д-р. Јовица Угриновски

ПРИЈАВА: Lista na ucesnici od KLUBOT

По падините на Плавуш

Планинарскиот  клуб „ЈУГ ВАЛАНДОВО“ Валандово, на 06 ноември 2016 год. (недела), ќе го организира 6-то Ноемврискиот традиционален меѓународен марш „По падините на Плавуш“.
Планинарската манифестација ќе се одржи според приложената програма:

ПО ПАДИНИТЕ НА ПЛАВУШ 06.11.2016г.

Листа на учесници

Средба БАЛКАН БЕЗ ГРАНИЦИ

ПАОК ЕНТУЗИЈАСТ од Струмица, ќе ја организира по шеснаесети пат меѓународната традиционална планинарска средба БАЛКАН БЕЗ ГРАНИЦИ на планината БЕЛАСИЦА, врв ТУМБА 1881 м.
Средбата ќе се одржи на ден 21.08.2016 г. (Недела), на тромеѓето (Македонија, Бугарија, Грција) на планината БЕЛАСИЦА, врвот ТУМБА 1881 м., каде ќе бидат присутни планинари-љубители на природата од Македонија,Бугарија и Грција

ПОВЕЌЕ на:

https://www.facebook.com/events/143699872728219/

Бел Камен Радовиш меморијален марш

ПОКАНА од П.К Бел Камен

Почитувани планинари !

П.К Бел Камен оваа година по 10-ти јубилеен пат го организира меморијалниот марш ,,Спасов Костаке – Цоцо – 2016” во спомен секавање на нашиот планинар и другар Спасов Костаке. По тој повод Ве покануваме и Вас да земете учество на овој меморијален марш кој ке се одржи на 20 и 21 август 2016 год (сабота и недела).

Маршот ќе се одржи на 21.08.2016 по следната програма: Тргнување од пред планинарски дом Џумаја во 8.30 ч. до врв Шилест Чукар пристигнување во 10.30 ч. одмор и разгледување на околината 30 мин. и враќање околу 13.00 ч. По пристигнувањето на сите учесници и гости ќе им се послужи ручек. Заминување од П.Д. Џумаја во 17 ч.

За оние планинари кои сакат да дојдат на 20.08.16 (сабота) сместување ќе има во П.Д Џумаја, кое ќе биде бесплатно. За непречено организирање на маршот во однос на сместувањето и учеството на маршот, Ве молиме задолжително да го пријавите вашето учество најкасно до 18.08.2016 год. За секој учесник на маршот следи поклон маица со логото на маршот. Напомена: сите учесници во маршот да бидат здрави и психофизички подготвени.

Контакт :  Ѓорги Симеонов – 070 302 021,  Цане Николов – 070 302 031,  Ристе Гогов – Ринго – 070 691 640

П.К Бел Камен

 

ПСПK „7-ми Мај„ Битола марш БРАНИТЕЛИ

ПСПK „7-ми Мај„ од Битола го организира петтиот по ред традиционален меморијален планинарски марш „БРАНИТЕЛИ 2016„, на ден 14.08.2016 год. (недела), од Битола – превој Ѓавато (Дервен) – пл.врв Вртешка(ман.Св.Спас) – ман.Св.Ана, с.Маловиште – Битола.

ПРЕВЗЕМИ:

ПОКАНА  POKANA-Мemorijalen mars 2016

ПРОГРАМ  ПРОГРАМА (copy)

ПРИЈАВА  PRIJAVEN LIST

ЕУРОРАНДО 2016 – СКОНЕ (ШВЕДСКА) И ПРЕИКЕСТОЛЕН (НОРВЕШКА)

„ЕУРОРАНДО 2016. – СКОНЕ (ШВЕДСКА) И ПРЕИКЕСТОЛЕН (НОРВЕШКА)“
13. – 27. 09. 2016.
По покана на пријателите од Планинарскиот сојуз на Србија, овaa годинa пешачкиот маратон ќе се одржи во Шветска и Норвешка.

Европската пешачка асоцијација ( http://www.era-ewv-ferp.com ), секоја шеста година организира собир на пешачите од цела Европе во тек од 6 дана. До сега вакви средби се одржани во Француска, Чешка и Шпанија.

http://www.era-ewv-ferp.com/events/eurorando-2016/
ПРЕВЗЕМИ / информации од ПСС /:

ВТОР МЕЃУНАРОДЕН ПЛАНИНАРСКИ МАРШ ГОЛАК 2016.

ПСД ГОЛАК од Делчево, на ден 06-07 август 2016 година (сабота-недела), организира планинарски марш по следната маршута :
Град Делчево 595 м.н.в. – Манастирски комплекс Св.Богородица Балаклија 650 м.н.в. – Трајанов Рид 760 м.н.в. – Долна Богданица 946 м.н.в. – Спортски терени 1400 м.н.в. – Врв Чавка 1536 м.н.в. – Манастир Св.Пантелејмон 1508 м.н.в. – Врв Мала Чавка 1517 м.н.в. Враќаме по истиот пат наредниот ден 07.08.2016 (недела).
Патеката во еден правец е долга 12 км, со висинска разлика околу 1000 метри и истата се искачува за 4 часа. Се минува низ дабова, габерова и борова шума.
Повеќе ПРЕВЗЕМИ покана и пријава:

VTOR PLANINARSKI MARSH GOLAK 2016

ИЗВЕСТУВАЊЕ Ограничено движење на планина

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Федерацијата на планинарски спортови на Македонија, неколку недели работи на изнаоѓање решение со надлежните државни институции, за проблемот со непопуларниот ,,Закон за заштита од пожари,, со кој се ограничува движење на планина.
Иако сеуште сме во преговори за решавање на проблемот, Министерство за земјоделство шумарство и водостопанство ја одобрил забраната.

Во договор со ЈП Македонски шуми, до изнаоѓање на крајно решение на проблемот,

ОСТАНУВА МИНАТОГОДИШНАТА ОДЛУКА ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ СО СПИСОК НА ПЛАНИНАРИТЕ СО ПЛАНИНАРСКИ КНИШКИ И ОДГОВОРЕН ВОДИЧ, ДО ПОДРАЧНИТЕ КАНЦЕЛАРИИ НА МАКЕДОНСКИ ШУМИ, на локалитетот кој се посетува.

ЛИНК СО КОНТАКТИ ОД ПОДРАЧНИТЕ КАНЦЕЛАРИИ

http://www.mkdsumi.com.mk/kontakt.php

МЕМОРИЈАЛЕН МАРШ МАРКО ИЛИЕВСКИ

21-ви МЕМОРИЈАЛЕН МАРШ
“МАРКО ИЛИЕВСКИ”
ШАР ПЛАНИНА ЗА НАЦИОНАЛЕН ПАРК
На 26.јуни.2016 година, Недела, ПК Тетекс по 21-ви пат го организира Меморијалниот марш “Марко Илиевски”. По тој повод Ве покануваме да земете учество на овој меморијален марш кој што традиционално се одржува со дводневна програма започнувајќи од 25.јуни.2016 година, Сабота, со сместување на учесниците во ПД Смрека на Попова Шапка. Ве молиме вашето учество да го пријавите најкасно до 22.јуни.2016 година.
Патека: ПД Смрека, над Јелак, Горна и Долна Лешница.

Превземи:  ПОКАНА
Превземи:  ПРОГРАМА