НИЗ ПЛАНИНА ВО ЗИМСКИ УСЛОВИ

• Секогаш имајте компас и мапа од регионот во вашиот ранец. • Секогаш знајте на која страна од светот се наоѓа местото од каде што тргнувате и каде што треба да стигнете. • По можност, користите и ГПС уред. • Мобилниот телефон да биде со полна батерија и по можност носете надворешен полнач (power bank). • Секогаш известете ги вашите […]

продолжи

КОМПАС ИЛИ GPS УРЕД, ПРАШАЊЕТО Е СЕГА!

Oдговорот е ДА. И компас и карта и GPS уред. КОМПАС И КАРТА Предности: – компасот е ефтин (10-тина евра); – компасот е доверлив (ако се користи подалеку од железни предмети секогаш е точен); – лесен по тежина (па може да се носи и резервен); – лесен за ракување; – не користи батерии; – во […]

продолжи

Нови изданија на ФПСМ: Медицинско санитарен прирачник за алпинисти и планинари и Безбедно движење низ планина

За сите планинарки и планинари!!! Нови изданија на ФПСМ: „Медицинско санитарен прирачник за алпинисти и планинари“ и брошура „Безбедно движење низ планина“. Купете ги обете изданија заедно за 300 денари. Со сигурни чекори низ планините.   МЕДИЦИНСКО САНИТАРЕН ПРИРАЧНИК ЗА АЛПИНИСТИ И ПЛАНИНАРИ Прирачникот е напишан од Проф. Др. Јовица Угриновски На 135 страни во […]

продолжи

Инструкции за приправници … лиценца Б1

Инструкции за приправниците – планинарски водичи и за менторите за Категорија Б1 – Планинарење по лесни патеки во зимски услови ФПСМ / КОМИСИЈА ЗА ПЛАНИНАРСКИ ВОДИЧИ ПРИПРАВНИЧКИ АКЦИИ – ИНСТРУКЦИИ ЗА МЕНТОРИТЕИ ПРИПРАВНИЦИТЕ КАТЕГОРИЈА Б1 – ПЛАНИНАРЕЊЕ ПО ЛЕСНИ ПАТЕКИ ВО ЗИМСКИ УСЛОВИ   Пред почеток на акцијата: Соработка на Приправникот и Менторот во подготовка […]

продолжи

Инструкции за приправници … лиценца A1

Инструкции за приправниците – планинарски водичи и за менторите за Категорија А1 – Планинарење по лесни патеки во летни услови ФПСМ / КОМИСИЈА ЗА ПЛАНИНАРСКИ ВОДИЧИ ПРИПРАВНИЧКИ АКЦИИ – ИНСТРУКЦИИ ЗА МЕНТОРИТЕИ ПРИПРАВНИЦИТЕ КАТЕГОРИЈА А1 – ПЛАНИНАРЕЊЕ ПО ЛЕСНИ ПАТЕКИ ВО ЛЕТНИ УСЛОВИ   Пред почеток на акцијата: Соработка на Приправникот и Менторот во подготовка […]

продолжи

Планинарењето и планинарска опрема со учениците од Општина Чаир

Планинарско Еколошкото Друштво ШКУПИ  од Скопје ,во текот на месец ноември 2018 година, пред учениците од неколку средни училишта во Општина Чаир  одржа теоретски предавања на тема  презентирање на здружението, активностите на здружението, значењето и психо-физичка корист на планинарењето  и планинарска опрема која е неопходна за планинарење . Во овие училишта беа одржани теоретски дел […]

продолжи

Презентации по повод „Светскиот ден на планината“ 2018

Федерацијата на планинарски спортови на Македонија, Комисија за високогорство и експедиционизам, по повод „Светскиот ден на планината“, на 11.12.2018 (вторник) во ДХО “Даре Џамбаз“ сала 1 (ул. 11 Октомври бр. 42) со почеток во 18:00 часот, организира традиционални годишни презентации со следната: ПРОГРАМА: 18:00 – “На крајот на светот – Патагонија” (Горан Николоски) 18:25 – […]

продолжи