ТУРНО СКИ КУП „ПЕЛИСТЕР 2024“

На 14-ти, април 2024 г. на Пелистер после 84 години, повторно се одржа Турно Ски натпревар во организација на ФПСМ и Планинарскиот спортски клуб „Пелистер од Битола“. Пелистер го дочека денот кога се возобнови ова натпреварување на кое оваа година свое учество пријавија 24 натпреварувачи од повеќе планинарски клубови од земјава. Патеката која беше предвидена […]

продолжи

ТУРНО СКИ – КУП ПЕЛИСТЕР 2024

ПРИЈАВУВАЊЕТО Е ЗАВРШЕНО ПРОГРАМА ЛЕТОК Датум: Недела, 14 април 2024 година Локација: Пелистер, Ловечка куќа Организатори: ФПСМ и ПСК Пелистер – Битола ПРОГРАМА: 8:00 собирање на учесниците кај Инфоцентарот 8:15 организиран транспорт до Ловечка куќа 9:15 подигање на стартните броеви 10:00– СТАРТ на натпреварите во сите категории 14:00 – Прогласување на победниците по категории 10:00 […]

продолжи

ЗА ЕУМА – ЕВРОПСКИ ПЛАНИНАРСКИ АСОЦИЈАЦИИ

ЕУМА – ЕВРОПСКИ ПЛАНИНАРСКИ АСОЦИЈАЦИИ EUMA – EUROPEAN MOUNTAINEERING ASSOCIATIONS https://www.european-mountaineers.eu/ https://www.facebook.com/EuropeanMountaineers Европското планинарење со бројки: 2,675,228 планинари во 27 асоцијации од 25 земји 159,500 километри планинарски патеки 2,878 планинарски домови и засолништа 4,335 качувачки локации ФПСМ е еден од основачите на ЕУМА. ЕУМА Ние сме организација која консолидира европски планинарски асоцијации од 25 земји […]

продолжи

РЕГИОНАЛНА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ ФПСМ И FBAK

Како дел од регионалната соработка со планинарските асоцијации од регионот, претставници на ФПСМ, предводени од Проф. Д-р. Јовица Угриновски, Претседателот на ФПСМ, беа во посета на Косовската планинарска и качувачка федерација (FBAK) во Приштина, Косово.

продолжи

ОГРАНИЧУВАЊЕ НА ПРИСТАПОТ ВО НАЦИОНАЛНИОТ ПАРК ГАЛИЦИЦА

  ИЗВОР Полноправната членка на УИАА, „Федерација за планинарство на Северна Македонија“ (ФПСМ), со поддршка на Работната група за пристап до УИАА, сака да сподели детали за ограничувањата за пристап воведен за планинари кои го посетуваат Националниот парк Галичица. Позадина Националниот парк Галичица се наоѓа во опсегот Галичица и претставува дел од планинскиот венец Шара-Пинд. […]

продолжи

МАЛ ЛОКАЛЕН ПРОЕКТ – ОБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ПАТЕКИ ЗА ПЕШАЦИ И ВЕЛОСИПЕДИСТИ ВО ОКОЛИНАТА НА СКОПЈЕ SMALL SCALE PROJECT – PILOT MARKING FOR HIKING AND CYCLING TRAILS AROUND SKOPJE

  Во текот на изминатите 2 месеца преку Програмата за развој и соработка од Република Чешка, а преку Амбасадата на Р. Чешка се спроведува Пилот проект за означување на планинарски патеки на планината Водно и една планинско велосипедска патека на Скопска Црна Гора. На планината Водно опфатени се дел од најфрекфентните патеки на кои се […]

продолжи

Обука за планинарски водичи – Приемен испит

На 9 мај 2015 година, Комисијата за планинарски водичи организираше Приемен испит за пријавените кандидати за обуката за планинарски водичи што ќе се одржува од 22 до 27 мај 2015 година. Повеќе: ФПСМ – Приемен испит 2015 Share This:

продолжи

Планината Беласица љубоморно ги крие своите убавини

При самото спомнување на планина Беласица веднаш би помислиле Сoмoларски, Колешински Водопади, мал дел Габровски Водопади или тромеѓјето Тумба. Да, и така е, но тоа е само северниот дел од падините на планината, Струмичка страна. А колку од нас ја познаваат планината Беласица од јужната падина, Валандовскиот дел. Би додале малкумина, освен локалното население… Повеќе: Беласица […]

продолжи