Доделување на награди „Даре Џамбаз“

Како продолжение на Светскиот ден на планината, ФПСМ ве поканува на интернет презентација: – Добитници на награда „Даре Џамбаз“ за 2020 година. и – Промоција на книгата  „МОНТ ЕВЕРЕСТ ЅВОНАРОТ НА ВИСОЧИНИТЕ“ од Здравко Дејановиќ Почеток: четврток, 18.00 часот, платформа “ZOOM”.  Целиот настан ќе може да го проследите преку YouTube каналот на ФПСМ, како и […]

продолжи

СОВЕТИ ЗА ЖЕНИ КОИ ИСКАЧУВААТ ГОЛЕМИ НАДМОРСКИ ВИСОЧИНИ

Десеттиот од серијата на совети на UIAA MedCom за големи надмосрки височини се фокусира на жените кои ги искачуваат тие височини, со специфични совети за бремени жени. Овој труд за прв пат е составен во 2008 година… За повеќе информации видете на линкот. ЛИНК

продолжи

ПОВИК ЗА КАНДИДАТИ ЗА МАРКАЦИСТИ 2021

Кандидатот треба да: – има завршено минимум средно образование и возраст од најмалку 18 години; – да е во добра здравствена состојба; – да е најмалку пет години активен член во планинарскиот клуб и во активностите во системот на планинарење; – да е добро физички и психички подготвен; – да има основно познавања од планинарството […]

продолжи

Употреба на планинарски стапчиња

Предности и недостатоци од користење на стапчиња за пешачење во планините. Медицинската комисија при UIAA изработи труд посветен на употребата на стапчиња за пешачење. Трудот беше објавен во 2008 и е јавно достапен. Во линкот подолу можете да прочитате повеќе. UIAA 2020 – УПОТРЕБА  НА СТПЧИЊА ЗА ПЕШАЧЕЊЕ

продолжи

СВЕТСКИ ДЕН НА ПЛАНИНАТА 2020

Почитувани колеги, ФПСМ традиционално се придружува кон одлуката на Генералното Собрание на Обединетите Нации во одбележување на 11 декември, Светскиот ден на планината. Од познати причини поврзани со здравствената ситуација, беше одлучено оваа година Денот на планината да се одбележи на поинаков начин, со организирање неколку настани во периодот од 11 до 13 декември 2020 […]

продолжи

Деца на планина

Препораки што се корисни за планинари и психолози кои се задолжени за советување за искачување на високи планини со деца. ДЕЦА НА ПЛАНИНА

продолжи

НОВИ МЕРКИ ЗА ПЛАНИНАРСКИ АКЦИИ

Почитувани планинарски водичи и сите љубители на планините, Имајќи го во предвид соопштението на Владата на РСМ од 09.11.2020 година, за спречување и заштита од ширењето на коронавирусот КОВИД-19, Комисијата за планинарски водичи (КПВ) при ФПСМ, препорачува почитување на забраната за собирање во групи (групирање) на повеќе од четири лица на јавен простор, односно паркови, […]

продолжи

Поставување на Инфотабли на Водно и Скопска Црна Гора

Во текот на изминатиот викенд преку Програмата за развој и соработка од Република Чешка, а преку Амбасадата на Р. Чешка во рамки на Пилот проект за означување на планинарски патеки на планината Водно и една планинско велосипедска патека на Скопска Црна Гора, поставени се инфотабли со основни информации за патеките на Водно, велосипедската патека на […]

продолжи

ПС Азот од Велес на АРАРАТ 5137

Во периодот од 11.09.2020 до 20.09.2020 год , во Орагнизација на Клубот за Планинарски Спортови Азот и под водство на планинарскиот водич Тодорче Ѓоргиев од Велес , се одржа акција за искачување на највисокиот врв во Република Турција , Арарат 5137 мнв. Во експедицијата учествуваа 15 планинари од различни клубови и градови од Македонија . […]

продолжи