ОБУКА ЗА ПЛАНИНАРСКИ ВОДИЧИ ВО ЛЕТНИ УСЛОВИ

Комисијата за планинарски водичи при ФПСМ организира обука за планинарски водичи во летни услови. Обуката ќе се одвива во месец Мај. Во прилог е повикот за обуката и документите потребни за пријавување на истата. Рок за пријавување: 14.04.2024 Прикачени се: Повик за обука за планинарски водичи Пријава за  обука за планинарски водичи Преглед на планинарски […]

продолжи

КОРИСНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА БРЗИНАТА И КАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА ВЕТРОТ

При планирањето на планинарска активност, покрај анализирањето на генералната временска прогноза, задолжително погледнете ги и прогнозираните карактеристики на ветрот за подрачјето каде што планирате да се движите. Погледнете го табеларниот приказ за брзината и карактеристиките на ветрот, кој може да ви биде од корист за безбеден престој на планина. Share This:

продолжи

Обука за планинарски водичи 2023

Од 23 до 28ми Мај, на Попова Шапка беше одржан практичниот дел од обуката за планинарски водичи за кандидатите за А1 при ФПСМ. На обуката присуствуваа 30 кандидати од цела Македонија. Кандидатите поминаа интензивни шест дена на планина. Низ теорија и практична примена го совладуваа материјалот помагајќи еден на друг. На крајот од обуката сите […]

продолжи

ОБУКИ ЗА ПЛАНИНАРСКИ ВОДИЧИ ВО 2023 ГОДИНА

Комисијата за планинарски водичи при ФПСМ ја објавува програмата за обука на планинарски водичи при ФПСМ за 2023 година. Програмата можете да ја видите и превземете од следниот линк: http://www.fpsm.org.mk/wp-content/uploads/2023/01/kpv-obuki-za-planinarski-vodici-2023.pdf   Share This:

продолжи

ПРВА Менторска средба

На 20.11.2022, во објектот на ФПСМ и во околината на Средно Водно, над Скопје, беше одржана првата средба на Менторите на приправничките акции во Категориите А1 и Б1. Присутни беа 16 учесници и се разви многу конструктивна дискусија за текот и предизвиците на приправничките акции, изведба на инструкциите во текот на акциите и предлози за […]

продолжи

ДВИЖЕЊЕ НИЗ ПЛАНИНИТЕ ВО ЕСЕН

Според планинарите, стабилните есенски денови, се еден до најубавите периоди во годината за планинарење. Но, да ги имаме во предвид следните информации: Проверете ја временската прогноза во деновите пред и на денот на акцијата. Прилагодете ја облеката и обувките на температурите, кои наутро и навечер се близу до 0 степени Целзиусови. Прилагодете ја целта со […]

продолжи

УПАТСТВО – БЕЗБЕДНО НА ПЛАНИНА ВО ЛЕТО

За безбеден престој на планина треба да се почитуваат одредени правила. Во продолжение прочитајте важни напомени за посетителите на планините. ПЛАНИРАЈ И СООПШТИ • Пред тргнување на планина кажете некому каде ќе одите и кога планирате да се вратите. • Информирајте ги луѓето во планинските домови и хотели патем каде ќе одите и кога планирате да се […]

продолжи

Проект „10 Планинарски водичи жени“

Комисијата за планинарски водичи при ФПСМ (Федерација за планинарство на Северна Македонија), ги повикува сите заинтересирани планинарки од Општина Гостивар, да се пријават на Обука за планинарски водичи – жени во Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови). Обуката е бесплатна за 10 учеснички, поради обезбедената финансиска поддршка од Општината Гостивар. Обуката за […]

продолжи

ДЕСЕТТА ЈУБИЛЕЈНА ОБУКА ЗА ПЛАНИНАРСКИ ВОДИЧИ НА ФПСМ ВО КАТЕГОРИЈА А1

„Надминати ми очекувања од обуката, имаше интересни предавања, добра организација и пред и за време на обуката, и пристапни инструктори.“, „Програмата на обуката е многу интензивна и набиена и без паузи. Ни недостасува повеќе време за дружење.“, „Одлично што има Подготвителна / основна школа.“, „Обуката да се одржува во планинарски домови, а не во хотели.“ […]

продолжи

Извештај за одржана обука за планинарски водичи А1 категорија

23 кандидатки и кандидати од X-та генерација за планинарски водичи во Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови) го започнаа образовниот процес од април 2022 кога започнаа регионалните Приемни испити, Основната школа со повеќе онлајн предавања (Планинарска терминологија, Ориентација со ГПС и мобилни апликации, Психологија на планинарското водење, Опасности и спасување, Правни аспекти […]

продолжи