Остварена соработка со Планинарскиот сојуз на Србија

Во организација на Планинарскиот сојуз на Србија, од 16 до 18 јуни 2023 година, на Хомељски планини во селото Ждрело се одржа ,,Денот на планинарите на Србија,, на кој учествуваше и делегација од ФПСМ во состав Претседателот на ФПСМ, Зоран Читкушев и членовите на Претседателството на ФПСМ, Душко Бошковски и Љубиша Тасески. На настанот се […]

продолжи

Скајмаратонот Монте Роса 2023

На 17.06.2023 година македонска наврска во состав Дејан Ангелоски и Александар Кирковски успешно настапи на највисоката планинска трка на Алпите, скајмаратонот Монте Роса во Италија. Тие со време од 7 часа и 29 минути се пласираа на 44-то место во конкуренција на вкупно 167 парови колку што стартуваа на овогодинешното издание. Се работи за високопланинска […]

продолжи

Повик за Второ коло во Планинарска Ориентација

Второто коло во Планинарска Ориентација е во организација на ПК ЕНТУЗИЈАСТ- Струмица ,поддржани од Федерација за Планинарство на Северна Македонија (ФПСМ) и ќе се одржи на падините на планината Огражден-Комплекс Бела вода,во викендот на 24 и 25.06.2023 г.Во него учество можат да земат по две екипи (во категорија) од сите планинарски клубови/друштва од Република Северна […]

продолжи

Обука за планинарски водичи 2023

Од 23 до 28ми Мај, на Попова Шапка беше одржан практичниот дел од обуката за планинарски водичи за кандидатите за А1 при ФПСМ. На обуката присуствуваа 30 кандидати од цела Македонија. Кандидатите поминаа интензивни шест дена на планина. Низ теорија и практична примена го совладуваа материјалот помагајќи еден на друг. На крајот од обуката сите […]

продолжи