ЧЕСТИТКА

Честитки за Проф. Д-р. Сашко Кедев од Федерацијата за планинарство на Северна Македонија, му посакуваме уште многу успешни искачувања и добро здравје.                       К2 – 8.611 m.                              Broad Peak – 8.051 m.     Share This:

продолжи

ФПСМ – Активности во јануари и февруари 2019 

1.Во јануари и февруари 2019 година беа изведени три ЗИМСКИ ШКОЛИ (на 13 и 27 јануари на Попова Шапка и на 3 февруари на Пониква).Присуството на околу 300 планинари на Зимските школи покажа дека има голем интерес за безбедно планинарење во зимски услови. ФПСМ изразува големо задоволство од одличната соработка на планинарските друштва и споделувањето […]

продолжи

ЧЕСТИТКИ за Александар Кирковски, Мон Блан за 9 часа и 58 минути

ЧЕСТИТКИ за Александар Кирковски, кој на 23.07.2018 година, реализираше соло брзинско искачување на највисокиот алпски врв Мон Блан 4.810 мнв, од потешката и подолга италијанска страна, за 9 часа и 58 минути. Share This:

продолжи

Експедиција АНАПУРНА 1, Здравко Дејановиќ

Федерацијата на планинарски спортови на Македонија, официјално Ве информира дека Здравко Дејановиќ на ден 24.03.2015 година во 14.45 часот (по локално време) се искачи на Анапурна 1 (со висина од 8.091 метар). Анапурна 1, е еден од најсмртоносните и најопасни врвови за искачување, кој со бројка од само 192 искачувања до денес ( без денешното […]

продолжи

Зимски високогорски камп

Комисијата за високогорство и експедиции при ФПСМ во рамки на својата програма за работа организира “Зимски високогорски камп“ во периодот 27-29.03.2015 на Попова Шапка. Кампот ќе има едукативен карактер, а ќе овозможи интензивирање на соработката на планинари со исти цели и интереси од сите клубови при ФПСМ. Сместувањето ќе биде во сопствени шатори во околината […]

продолжи

Зимско искачување на Арарат

БМУ експедиција 2015: Зимско искачување на Арарат 5137 мнв Комисијата за високогорство и експедиционизам при ФПСМ ве известува дека во периодот 05.02-12.02.2015 во рамки на БМУ (Балканска планинарска унија) и организациски покриено од турската планинарска федерација ќе се организира зимско искачување на планината Арарат 5137 мнв во Република Турција. ФПСМ може да пријави најмногу четири […]

продолжи