Илина Арсова на врвот Пунџак Џаја

 In Новости

,,На 1 јануари 2019, во 13:40 часот се качив на врвот Пунџак Џаја, Карстната пирамида 4884 м, кој се наоѓа во Папуа, Индонезија и е највисок врв на континентална Австралија со Океанија. Од технички аспект ова беше еден од по предизвикувачките врврвови, бидејќи се работи за искачување на карпа со речиси вертикален нагиб и висинска должина од околу 700 м до врвот.

Ова беше 6-тиот по ред во низата на 7 врвови на 7 континенти, што ги искачувам како дел од мисијата за зајакнување на жените преку спорт.

Имено во светот има само 70-тина жени кои го комплетирале овој светски високогорски предизвик , а досега ниту една од Балканот.

Експедицијата беше поддржана од Агенцијата на Млади и спорт, Федерацијата на Планински спортови и планинарскиот клуб, Трансверзалец, Аџибадем Систина и Бартон сноубордс, како и приватно учество во финансиска реализација.

За оваа година ве поканувам заедно да го заокружиме проектот со искачување на 7-миот врв Винсон на Антарктика со што Македонија ќе се здобие со нов светски високогорски резултат.,,
Илина Арсова

Share This:

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search