ОБУКА ЗА ПЛАНИНАРСКИ ВОДИЧИ ВО ЛЕТНИ УСЛОВИ

Комисијата за планинарски водичи при ФПСМ организира обука за планинарски водичи во летни услови. Обуката ќе се одвива во месец Мај. Во прилог е повикот за обуката и документите потребни за пријавување на истата. Рок за пријавување: 14.04.2024 Прикачени се: Повик за обука за планинарски водичи Пријава за  обука за планинарски водичи Преглед на планинарски […]

продолжи

ПОКАНА Промоција на книга од Исо Планиќ

На 21. 02. 2024 во 17:30ч. во салата на домот на хуманитарни организации – Даре Џамбаз (среда) најавуваме дружба со Исо Планиќ, актуелен Претседател на Планинарскиот сојуз на Србија, истакнат планинар и професор по географија, кој тврди дека географијата најдобро се учи ‘од нога’  Како некој со успешни искачувања на пет 8000+ мнв врвови (Монт […]

продолжи

Хуманитарна акција на ПСК Осогово од Кочани

Планинарскиот Спортски Клуб ,,Осогово’ од Кочани, оваа планинарска година ја започна хуманитарно со доставување на пакети со храна, хигиенски средства и алишта на околу 15 грагани кои живеат високо во осоговските села кои во зима честопати се отсечени од градот поради снегот и ниските температури. Од клубот велат: “оваа хуманитарна акција е прва за 2024 […]

продолжи

Соработка меѓу Општина Кочани и ФПСМ

Претседателот на ФПСМ, Зоран Читкушев заедно со претседателот  на комисијата за планинарски домови Александар Санев и членот од истата комисијата Тошо Антов, остварија средба со градоначалникот на Кочани, Љупчо Папазов. На средбата беа разменети идеи за развојот на туризамот и можностите за соработка меѓу Општината Кочани и ФПСМ. Беше изразена благодарноста кон градоначалникот на Кочани […]

продолжи

Среќни и спокојни Божиќни празници

Тропар, глас 4 Раѓањето Твое, Христе Боже наш, го озари светот со светлина на знаењето; во неа пак, оние што им служеа на ѕвездите од ѕвездата се учеa Тебе да Ти се поклонуваат, Сонце на правдата, и да Те познаат Тебе, Исток на висините, Господи, Слава Ти. Почитувани колеги Ви посакувам среќни и спокојни Божиќни […]

продолжи

СРЕЌНА НОВА 2024 ГОДИНА

Почитувани колеги планинари Дозволете од мое име и од името на членовите на претседателството на ФПСМ да ви посакам: добро време и спокој кога сте на планина, среќа љубов за вас и вашите семејства и многу успеси на работа. Бидете живи и здрави. Искрено, Зоран Читкушев Претседател на ФПСМ   Share This:

продолжи

Претседателството на ФПСМ, XIV седница

Претседателството на ФПСМ, XIV седница, во проширен состав со Претседателите на комисиите. Oдржана на ден 26.12.2023 година (вторник) со почеток во 17.00 часот, во просториите на ДХО „ Даре Џамбаз“ сала бр.5 Претставени приоритетни активности на ФПСМ за 2024 год., изнесени плановите на комисиите при ФПСМ и разгледан предлог планот на новото зонирање на заштитни […]

продолжи

Презентација на планинарска опрема ОУ ” КОЧО РАЦИН ” Огњанци.

Планинарски спортски клуб Шкупи-Шбе Скопје, по повод 11 Декември  Светски ден на планината , реализираше предавање на тема: Презентација на планинарска опрема. Презентацијата е одржана од страна на планинарски водич Рухиде Адили, каде учествуваа 60 ученици  од VI,VII и VIII  одделение во Подрачното основно училиште ” КОЧО РАЦИН ” Огњанци.   Klubi sportiv bjeshkatar Shkupi-SHBE  […]

продолжи

Плачковица 2023 – Светски ден на планината

Федерацијата за планинарство на Северна Македонија, светскиот ден на планината, оваа година го одбележа на 10.12.2023 год. (недела) на планината Плачковица и планинарскиот дом Вртешка, во организација на ДПС Лисец, на која учествуваа над 700 планинари. Беа искачени врвовите Туртел 1.607 м. и Црквиште 1.700 м., преку црква св. Спиридон до пл. дом Вртешка, планинарска […]

продолжи

Презентации од висогорски акции – Светски ден на планината

По повод Светскиот ден на планината, на 6.12.2023 год. во Даре Џамбаз, ФПСМ и Комисијата за висогорски акции и експедиции, организираа Презентации од реализирани висогорски акции По тој повод, во присуство на многубројна публика, на почетокот беа доделени Признанија, пријавени со извештаи и фотографии до Федерацијата, на учесници во разни високогорски акции. Потоа, Презентации имаа […]

продолжи