ПРЕПОРАКИ ОД UIAA ЗА ИЗВЕДБА НА ПЛАНИНСКИ СПОРТОВИ

 In Новости

Појавата на вирусот Корона донесе нови ризици во секојдневното живеење, па затоа треба да се измени и нашето однесување. Најважно е да се одржува хигиената, а заболените да останат дома.

ПРЕПОРАКИ ОД UIAA ЗА ИЗВЕДБА НА ПЛАНИНСКИ СПОРТОВИ

• Спортувајте и рекреирајте се на планина, но без големи напрегања. Правете го тоа само ако сте здрави за да избегнете непотребно вклучување на итните служби.
• Изведувајте планински активности во групи со број на луѓе препорачан од овластените лица. Одржувајте ја препорачаната оддалеченост при поздравување и разговарање. Избегнувајте ги многу посетените региони и тури.
• Одржувајте меѓусебно растојание од најмалку 2 метра.
• Користете заштита за устата и носот ако не може да ја одржувате препорачаната меѓусебна оддалеченост.
• Избегнувајте ги вообичаените начини на поздравување: ракување, прегрнување, користење на исто шише за вода итн.
• Во ранецот носете маска или марама за заштита на носот и устата и средство за дезинфекција.
• Користете тип на превоз препорачан од овластените лица и користете заштитни средства ако не може да ја одржувате препорачаната меѓусебна оддалеченост.
• Ако се наоѓате на местото на несреќата, помогнете им на повредените според своето знаење и користете заштита за устата и носот.

Повеќе на линкот: https://www.theuiaa.org/uiaa/covid-19-recommendations-for-mountain-sports-endorsed-by-the-uiaa/

Дополнителни препораки
• Организаторите на активности во природа треба да имаат во предвид дека во поголеми групи тешко се одржува безбедното растојание. Организаторите да имаат список со сите учесници во активностите.
• Користете сопствен превоз. При употреба на јавен или групен превоз почитувајте ги упатствата кои ги пропишува Министерството за здравство.
• Употребувајте само сопствена опрема. Групната опрема пред употреба треба да се исчисти согласно препораките на производителите.
• При посета на планинарски домови почитувајте ги упатствата за однесување во затворени простории. Задолжително резервирајте престој во планинските домови.
• Рекреирајте се, но само ако сте потполно здрави. Бидете одговорни и останете дома ако кашлате, кивате, ако ви тече носот, чувствувате слабост, со што спречувате потенцијално ширење на заболувања.
• Добро подгответе се за активноста. Носете опрема која знаете да ја употребувате. Изберете цел која е во рамките на вашите физички и психички можности. Движете се низ планина со регистрирани планинарски водичи на ФПСМ. Почитувајте ги препораките на ФПСМ за безбедно движење низ планина.

 

 

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search