Oбнова на лиценци на планинарски водичи Категорија А1

 In Комисија за планинарски водичи, Новости

Извештај за завршена обука за обнова на лиценци на планинарски водичи Категорија А1

На 10 април, 2022, во објектот на ФПСМ на Средно Водно, на планината Водно, 11 планинарски водичи присуствуваа на обука за обнова на нивните лиценци на планинарски водичи Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови).

Учествуваа планинарски водичи од Тетово, Скопје, Куманово, Велес, Битола, Прбиштип и Делчево.

Заедно со предавачите: Деан Ивановски, Виктор Антовски, Слободан Митровиќ, Бојан Тодевски и Горан Николоски, учесниците на обуката работеа во затворено и на отворена на темите: ориентација со компас и мапи, ориентација со ГПС уред и мобилна апликација, давање Прва помош, и изработка на огради од јаже.

Според учесниците, на обновата се запознале со другите водичи, научиле нови и повториле работи кои се потребни на планина. Учесниците нагласија дека обновите на лиценци треба да се прават и почесто, а квалитетот на обновите на лиценци се подобрува со текот на времето.

Виктор Антовски повеќепати наведе дека обновите на лиценци многу придонесуваат за поголема безбедност на планините.

Share This:

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search