UIAA Планински вештини – што го ослабува јажето

 In UIAA, UIAA EUMA BMU, Uncategorized

Најновиот извод од Прирачникот за алпски летни вештини на UIAA е насочен на факторите кои го ослабуваат јажето и претставува дел од поглавјето посветено за опрема.

Ограничувања на динамично јаже

 • Мокрото јаже е потешко и со него потешко се ракува
 • Доколку јажето замрзне, неговите перформанси можат да се намалат (речиси за половина во однос на суво јаже)
 • Јажето лесно може да се запали или „стопи“ под дејство на јако триење (голем пад, особено брзо абзелување и триење јаже од јаже)
 • Изгореното јаже има намалени перформанси
 • Прашината, како и особено зрнцата од гранит и песок, предизвикуваат прерано оштетување на влакната во јадрото на јажето и го скратуваат неговиот век на траење
 • Сончевите/УВ зраци го забрзуваат абењето и литењето на јажето
 • Усуканите места на јажето отежнуваат употребата
 • Удар преку остар раб може да доведе до прекинување на јажето, па затоа двојните јажиња се најбезбедни при традиционално качување

Продолжување на животниот век на јажето

 • Не го влечете јажето низ валкана површина
 • Не дозволувајте вашето јаже да се закачи за било што и уредно го намотувајте на сидриштата/стојалиштата за осигурување
 • Избегнувајте триење на јажето преку абразивни површини и остри рабови колку што е можно повеќе
 • Наизменично менувајте ги краевите на наврзување и обезбедување (при качување на кратко насоки од половина цуг)
 • Исперете го јажето во млака вода со благ детергент
 • Исушете го јажето во сенка и чувајте го на ладно и суво место
 • Не оставајте го јажето на сонце
 • Користете го своето јаже само за качување
 • Редовно прегледувајте го јажето
 • Чувајте го јажето намотано во пеперутка или ненамотано лабаво во торба
 • Држете го јажето подалеку од хемикалии и киселини

https://www.theuiaa.org/uiaa/mountain-skills-what-weakens-a-rope/

 

 

 

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search