Скајранинг (дисциплина sky-snow), Јахорина (БИХ)

 In Најава, Новости

На 26.02.2022 година во олимпискиот ски-центар Јахорина (БИХ) се одржа меѓународен натпревар во скајранинг (дисциплина sky-snow) во организација на Скајранинг асоцијацијата на Србија. Трката беше во должина од 15 километри и 1150 висински метри, а земаа учество 105 натпреварувачи од 10 земји. Натпреварот се одржа во комплексни услови за ваков тип на зимски високопланински скајрејс, со врнежи од снег и многу мала видливост што придонесе само околу 70% од учесниците успешно да финишираат.
Во машка конкуренција остваривме значаен успех и двоен подиум на македонските репрезентативци во скајранинг. На првото место се пласира Дејан Ангелоски со резултат 1:56:46, додека второпласиран беше Александар Кирковски со две секунди заостанување. Третото место му припадна на Бојан Гргиќ од Хрватска. Во женска конкуренција победи Милуша Бошковиќ (Црна Гора) пред Наида Авдиќ (БИХ) и Татјана Јовановиќ (Србија).
На натпреварот настапија уште неколку македонски тркачи и сите остварија одлични резултати и висок пласман, што е потврда на квалитетот на македонскиот скајранинг во балкански и регионални рамки.

Објава од локални медиуми:
https://www.kurir.rs/region/bosna-i-hercegovina/3880621/odrzana-nebeska-trka-na-jahorini-105-takmicara-iz-10-zemalja
Резултати (мажи): https://trka.rs/results/582/M/

Комисија за скајранинг при ФПСМ

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search