Титов Врв Скајрејс

 In Новости

На 28.06.2020 година во организација на планинарскиот клуб “Македон“ и Комисијата за скајранинг при ФПСМ се одржа второто издание на планинската (скајранинг) трка “Титов Врв Скајрејс“ на Шар Планина, воедно и државно првенство во скајранинг за 2020 година. Ова е највисоката трка во Македонија на која натпреварувачите поаѓајќи од Попова Шапка го искачуваат Титов Врв 2747 мнв по гребенот (зимската патека) и се враќаат назад, притоа совладувајќи дистанца од 20 километри и 1900 висински метри по стрмен и каменест терен. На трката учествуваа лимитиран број натпреварувачи (вкупно 47) со цел да се запазат мерките за заштита од Ковид-19, а беа постигнати одлични резултати.

Во машка конкуренција победник е Дејан Ангелоски со време 2 часа 39 минути што претставува нов рекорд на патеката, на второто место се пласира Александар Кирковски (2:42) додека трет беше Атанас Анчевски (2:52). Кај девојките победи Елена Ртоска со нов женски рекорд кој сега изнесува 3 часа 43 минути, а зад неа на подиумот финишираа Сања Најдовски (4:01) и Ивана Пекевска (4:15).

Скајранингот е екстремна форма на планинско трчање кое се одвива на надморска височина од над 2000 метри, по исклучително стрмни и каменести терени. Овој спорт кој започнува да се развива во алпските земји пред 30-тина година денес доживува се поголема популарност во светот со аспирации да стане и олимписки спорт. Федерацијата за планинарство на С.Македонија е полноправен член на Светската скајранинг федерација (ISF), а минатата година македонска репрезентација за првпат настапи на европското првенство во Италија.

Комплетни резултати од трката:
https://makedon.mk/rezultati-titov-vrv-skajrejs-2020

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search