ПРОЛЕТНИ СОСТАНОЦИ НА УИАА И ГОДИШНИ СОБРАНИЈА НА ЕУМА И БМУ ВО СКОПЈЕ 28.04 – 03.05.2022

Во 2019 година, Федерацијата за планинарство на Северна Македонија (ФПСМ) ја доби честа да ги организира состаноците на управните органи на меѓународна Федерација за качување и планинарење (UIAA). Поради пандемијата, во март 2020, подготовките за органзирање на состаноците беа прекинати, но поканата на ФПСМ до УИАА остана отворена. Во 2021 година, ФПСМ упати покана до […]

продолжи

UIAA – Проблеми со очи во тек на експедициите

  https://www.theuiaa.org/mountaineering/dealing-with-eye-problems-in-expeditions/   Губењето на видот во дивината може да има фатални последици. Прво, тоа може да биде знак на предупредување за сериозен системски проблем, и второ пациентот може да изгуби функционална независност и способност на реагирање на објективна опасност. Прашањата за кои се говори во документот UIAA MedCom paper.20, „Eye Problems in Expeditions“ (достапно […]

продолжи

UIAA совеtи: Десет работи што треба да се имаат предвид кога купувате опрема за качување

Следниве упатства главно се однесуваат на опрема за качување опфатена со безбедносните стандарди на UIAA. Ова вклучува, но не е ограничено на алатките за обезбедување, карабинери, дерези, краш падови (подлоги), појаси, шлемови, клинови за мраз, јажиња и гуртни. Целосниот список на стандарди може да го најдете овде. Спроведете темелно истражување. Осигурете се дека парчето опрема […]

продолжи

UIAA Планински вештини – што го ослабува јажето

Најновиот извод од Прирачникот за алпски летни вештини на UIAA е насочен на факторите кои го ослабуваат јажето и претставува дел од поглавјето посветено за опрема. Ограничувања на динамично јаже Мокрото јаже е потешко и со него потешко се ракува Доколку јажето замрзне, неговите перформанси можат да се намалат (речиси за половина во однос на […]

продолжи

UIAA Алпинистички вештини – како да се обезбеди мртво јаже

Помош и благо охрабрување се добредојдени кога групата се префрлува преку експониран сектор, каде падот може да биде сериозен, или може да поставите сигурносна линија или фиксно јаже. Во двата случаи не двоумете се да ги обезбедите понеискусните или помалку вештите планинари при пад. Слика 1 фиксирање на полу-лагерски јазол Сигурносна линија се поставува со […]

продолжи

ДЕЗИНФЕКЦИЈА НА ВОДА НА ПЛАНИНИТЕ

http://www.fpsm.org.mk/wp-content/uploads/2022/04/uiaa-napisi-dezinfekcija-na-voda-na-planina-analiza.pdf ПРИРАЧНИК ОД МЕДИЦИНСКАТА КОМИСИЈА НА UIAA ПОГЛАВЈЕ: 6 ДЕЗИНФЕКЦИЈА НА ВОДА НА ПЛАНИНИТЕ Наменето за медицински и немедицински лица, оператори на трекинг тури и експедиции   Share This:

продолжи

ПРЕДНОСТИ И НЕДОСТАТОЦИ ОД КОРИСТЕЊЕ НА СТАПЧИЊА ЗА ПЕШАЧЕЊЕ ВО ПЛАНИНИТЕ

Медицинската комисија на UIAA изработи труд посветен на употребата на стапчиња за пешачење. Прв пат беше објавен во 2008 година и е достапен на  чешки, англиски, германски, италијански, јапонски, полски, португалски, руски, шпански и македонски јазик. Многу планинари и алпинисти користат телескопски (за пешачење) стапчиња затоа што може да помогнат при одење нагоре/надолу и може да го намалат оптеретувањето на ‘рбетот и зглобовите […]

продолжи

Деца на планина

Текстот „деца на планина“ нуди конзервативни препораки што се корисни за планинари и психолози кои се задолжени за советување за искачување на високи планини со деца.   Вовед Секоја година, илјадници деца од низини се движат кон повисоки места безволно. Повеќето од ваквите искачувања вклучуваат излети до планински одмаралишта, особено во Северна Америка и Европа. […]

продолжи

Златни правила за ПЛАНИНАРИ почетници UIAA

Овие наши совети од UIAA MedCom се однесуваат на не многу технички и високогорски теми. Напротив, тие претставуваат општи препораки кои треба да им помогнат на почетници кои немаат искуство во планинарењето, а сакаат да пешачат и да се искачуваат во височините. Овие информации се публикувани во документот UIAA MedCom No: 1: 4×4 Овој документ […]

продолжи

СОВЕТИ ЗА ЖЕНИ КОИ ИСКАЧУВААТ ГОЛЕМИ НАДМОРСКИ ВИСОЧИНИ

Десеттиот  од серијата на совети на  UIAA MedCom  за големи надморски височини се фокусира на жените кои ги искачуваат  тие височини,  со специфични совети и за бремени жени. Овој труд за прв пат е составен во 2008 година и е достапен на англиски, чешки, холандски, германски, италијански, јапонски, ирански, полски, португалски, руски и шпански. Совети […]

продолжи