Светскиот ден на планината

Федерацијата на планинарски спортови на Македонија (ФПСМ), традиционално и оваа година се приклучува кон одбележување на 11 декември – ,,Светскиот ден на планината,,.

ФПСМ се придружува кон одбележување на овај ден, со цел да се зголеми важноста на планината за секојдневниот живот, како и да се придонесе кон создавање на партнерства кои ќе донесат позитивни промени во нивната заштита.

Оваа година, „Светскиот ден на планината“ ќе се одбележи на 10 декември 2017 година

За таа цел имаме чест да Ве поканиме да бидете дел од овај настан, за да му дадеме поголемо значење на „Светскиот ден на планината“, во интерес да се создаде традиционален настан за подобар и поквалитетен живот за целата општествена заедница.

Програма:

Опција 1
Планинарска патека: Скопје – Водно – Матка (5 часа пешачење)
07.00 ч. Стартно место: ОУ Кочо Рацин (Обезбедени планинарски водичи)
Опција 2
Планинарска патека: Матка / Манастир Св. Богородица – Св. Спас – Св. Недела – Св. Андреа (3 часа пешачење)
09.30 ч. Стартно место: Манастир Св. Богородица, Матка (Обезбедени планинарски водичи)
Официјален дел од програмата
13.30 – 14.30 ч. Планинарски дом Матка, свечен собир и доделување на награди и признанија(Св. Андреа)
Гостите на настанот ќе можат да се освежат со планинарски чај во текот на целиот настан.
14.00 – 15.00 ч. Окрепување со планинарско грвче, колбас,…., добро расположение и дружење.
16.00 ч. Довидување идната година
Напомена:
– Потребна опрема за еднодневно зимско планинарење и движење во природа
– Aвтобус на ЈСП во 08.45 ч. Број 60, Стартно место, Транспортен центар – Нова железничка станица до Матка.
14.40; 16.20 и 18.00 ч. Број 60, Матка – Транспортен центар – Нова железничка станица
– Aвтобус на ЈСП (еден бесплатетен бус, во организација на ФПСМ):
08.30 ч. Стартно место, Транспортен центар – Нова железничка станица, Центар – рекорд, Капиштец – Треска, Влае, Сарај се до Матка.
16.00 ч. Матка – Транспортен центар – Нова железничка станица.

Напомена: Задолжително пријавување и доставување на листи од друштвата/клубови (во прилог)
lista-na-ucesnici-od-klubot

Со почит,
Претседател на ФПСМ
Проф. Д-р. Јовица Угриновски

Share This: