Јубилејно чествување Димитар Илиевски-Мурато

 In Новости

Над 700 македонски планинари и гости од Бугарија, Србија и грција се поклонија и положија цвеќе на „Димев Врв“ и спомен-бистата на Димитар Илиевски-Мурато на планинарскиот дом „Копанки“, во рамките на јубилејниот 30 по ред Планинарски марш „Димитар Илиевски – Мурато“ кој се одржа на 11 мај годинава. Маршот беше исполнет со многу емоции, сеќавања и восхит за големиот подвиг на Мурато, првиот Македонец кој стапна на Монт Еверест во далечната 1989 година.
Во чест на тој подвиг и во знак на сеќавање на Димитар Илиевски Мурато, чие тело остана во вечниот мраз на Еверест, Планинарско спортското друштво Пелистер од Битола, чиј член исто така беше и Мурато, секоја година организира марш до врвот Пелистер.
Планинарите врвот и овојпат го искачуваа од два правци, една група доаѓаше од Големо Езеро а другата од Широка. Едновремено, беше организирано и чествување пред бистата на Димитар Илиевски Мурато на Копанки, каде што освен домаќините од ПСК „Пелистер“ и други планинари, присуствуваа и евро-амбасадорот Семуел Жбогар и амбасадорот на Холандија Воутер Пломп.
Во рамките на годинешното јубилејно чествување, ПСК „Пелистер“ организираше и фото-изложба од освојувањето на Еверест од страна на Македонската хималајска експедиција и од маршевите спроведени во трите изминати децении. Изложбата беше поместена во салонот „Магаза“ и содржеше преку 300 фотографии од архивата на ПСК „Пелистер“, семејната архива на семејството Илиевски и од битолскиот новинар и планинар Петар Ставрев.

ПСК Пелистер

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search