• Презентации од висогорски акции – Светски ден на планината December 12, 2023
  По повод Светскиот ден на планината, на 6.12.2023 год. во Даре Џамбаз, ФПСМ и Комисијата за висогорски акции и експедиции, организираа Презентации од реализирани висогорски акции По тој повод, во присуство на многубројна публика, на почетокот беа доделени Признанија, пријавени со извештаи и фотографии до Федерацијата, на учесници во разни ...
 • Годишно Собрание на ФПСМ, 28.10.2023, Штип October 31, 2023
  На 28.10.2023, во Штип, се одржа Годишно Собрание на ФПСМ, каде беа поканети сите планинарски клубови-членки на ФПСМ, членови на Претседателството и комисиите на Федерацијата. Планинарските клубови од сите региони активно учествуваа во конструктивна дискусија и разменија мислења на утврдените точки од дневниот ред, при што беа донесени важни одлуки ...
 • СРЕДБА НА КЛУБОВИ ВО ФПСМ ОД СКОПСКИ РЕГИОН September 25, 2023
  Втора реализирана средба на клубови во ФПСМ од Скопски регион, 19.09.2023 год. во ДХО Даре Џамбаз – Скопје, координатор за регионот- Марина Стоиловска. Клубовите од регионот презентираа активна и успешна летна сезона, со многу реализирани домашни и регионални акции Констатиран тренд на поголема меѓу-клупска поддршка преку посетеност на настани организирани од ...
 • ,,РУДАРСКА ПАТЕКА” September 12, 2023
  Спортското планинарско друштво “ПРОБИШТИП” по повод 28-ми Август Денот на рударите, по 13ти пат ја организираше планинарска тура ,,РУДАРСКА ПАТЕКА” – а под покровителство на рудниците “Злетово” и “Тораница” Компанијата БУЛМАК 2016 ДООЕЛ. На турата свое учество имаа 50 планинари од неколку спортски клубови. Покрај домаќинот СПД ПРОБИШТИП, учествуваа и ...
 • Честит 8-ми Септември Денот на независноста September 8, 2023
 • Балкан без граници по 23-ти пат August 30, 2023
  ПК Ентузијаст по 23-ти пат, на 26 и 27.08.2023 година, ја организираше традиционалната меѓународна планинарска средба Балкан без граници. На средбата учествуваа 70 планинари од Скопје, Валандово, Дојран, Николич и 30 планинари од Петрич, Република Бугарија. Средбата се одржа на врвот Тумба 1881 мнв. и сите присутни беа поздравени од претставниците ...
 • Ајде сите заедно во природа, ИНКЛУЗИВЕН планинарски настан на З.П.С.К „KOЖУФ “ – Гевгелија August 30, 2023
  Првиот хуманитарен ИНКЛУЗИВЕН планинарски настан од страна на З.П.С.К „KOЖУФ “ – Гевгелија, а под покровителство и иницијатива на Фондација ,,Ице Бегов” – Скопје – под мотото „ Ајде сите заедно во природа“, се одржа на 11.06.2023 год. Кожуф планина. Заедно се приклучуваме да: Сите деца треба да добијат рамноправна основа ...
 • КОРИСНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА БРЗИНАТА И КАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА ВЕТРОТ July 5, 2023
  При планирањето на планинарска активност, покрај анализирањето на генералната временска прогноза, задолжително погледнете ги и прогнозираните карактеристики на ветрот за подрачјето каде што планирате да се движите. Погледнете го табеларниот приказ за брзината и карактеристиките на ветрот, кој може да ви биде од корист за безбеден престој на планина.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search