• UNESCO – Алпинизмот на листа на нематеријално културно наследство December 13, 2019UNESCO - Алпинизмот на листа на нематеријално културно наследство
  Генералното собрание на UNESCO одржано во Богота, Колумбија, на 11 декември 2019 година, го вклучи Алпинизмот на Репрезентативната листа на нематеријално културно наследство на човештвото. Алпинизмот е вештина на искачување ...
 • Светски ден на планината November 25, 2019Светски ден на планината
  ПОКАНА, Почитувани, ФПСМ, традиционално и оваа година се приклучува кон одбележување на,,Светскиот ден на планината,,. ФПСМ се придружува кон одбележување на овај ден, со цел да се зголеми важноста на планината за ...
 • Планинарска опрема повлечена од продажба November 13, 2019
  Ла Спортива, Декатлон, Мамут…. ПРЕВЗЕМИ: planinska-oprema-povlecena-od-prodazba-12-11-2019
 • ,,UIAA,, и ,,EUMA,, состанок Ларнака, Кипар November 13, 2019,,UIAA,, и ,,EUMA,, состанок Ларнака, Кипар
  Од 31 октомври до 3 ноември 2019 година, во Ларнака, Кипар, одржани се годишни собранија и состаноци на управните органи на Меѓународната асоцијација за планинарење и качување карпи (УИАА, ...
 • Mеморијален марш Појак Калман October 2, 2019Mеморијален марш Појак Калман
  ЗСПК Козјак од Куманово на ден 06.10.2019 година недела ќе го реализира 21-ви меморијален марш Појак Калман, почесен претседател на клуб на Осоговска планина врв Лисец 1527 м.н.в Кратовски ...
 • Категорија спортист – Спортска надеж September 28, 2019
  По основ на доставено Решение од Агенција за млади и спорт, со број 1473/100, за доделување на категорија спортист – Спортска надеж на спортисти од Федерацијата за планинарство на ...
 • Планинарски марш – Даре Џамбаз September 12, 2019
  ПСЗ „Козјак“ – Прилеп на ден 15.09.2019 недела, ќе го организира 6-от традиционален планинарски марш посветен на основоположникот на планинарството во Р. Македонија , Даре Џамбаз, по патека која ...
 • 28-мо ТРАДИЦИОНАЛНО ИСКАЧУВАЊЕ „ГОЛЕМ КОРАБ 2019“ September 2, 2019
  Програма: 08.09.2019 – НЕДЕЛА 9:00 Официјално започнување на искачувањето 15:00 Затворање на врвот за искачување и враќање на сите од врв и од патеката назад ко караула Победа. Нема да се дозволи ...
 • БАЛКАН БЕЗ ГРАНИЦИ на планината БЕЛАСИЦА August 21, 2019
  ПОКАНА : По деветнаесетти пат Планинарскиот клуб ЕНТУЗИЈАСТ – Струмица ќе ја организира меѓународната традиционална планинарска средба БАЛКАН БЕЗ ГРАНИЦИ на планината БЕЛАСИЦА, врвот ТУМБА – 1.881 мнв. Средбата ќе биде ...
 • ПОДОБРО Е ДА ПЛАНИНАРАМ – МЕДЕНИЦА 2019, МЕМОРИЈАЛЕН МАРШ СЊЕЖАНА ТРОЈАЧАНЕЦ June 19, 2019ПОДОБРО Е ДА ПЛАНИНАРАМ – МЕДЕНИЦА 2019, МЕМОРИЈАЛЕН МАРШ СЊЕЖАНА ТРОЈАЧАНЕЦ
  ПД АГРОНОМ при Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје, со поддршка на ФПСМ, на ден 22 Јуни 2019 година (сабота), на планината Бистра, од селото Галичник до ...