За Комисијата за планинарски водичи

Безбедно низ планина

Обуки

Правни акти

 • Движење на планина во зимски услови December 3, 2021Движење на планина во зимски услови
    Во планините важат други законитости отколку во долините и градовите. Тие што сакаат да ги посетуваат планините, треба да ги познаваат тие законитости и да им се прилагодуваат. Ако немате искуство, најдобро е во зимски услови во планина да ...
 • Ново издание на ФПСМ ,,Планинарење – Прирачник – Лето,, September 28, 2021Ново издание на ФПСМ ,,Планинарење – Прирачник – Лето,,
  Почитувани, Многу планинари од цел свет го стекнале своето основно техничко знаење проучувајќи ги цртежите во Пецл-каталозите. ФПСМ, во соработка со Меѓународната федерација за планинарење и качување, УИАА (The International Mountaineering and Climbing Federation, UIAA), и со техничка поддршка на ...
 • Делумна забрана за движење во шумите и шумското земјиште со кои стопанисува ЈП Македонски шуми July 1, 2021Делумна забрана за движење во шумите и шумското земјиште со кои стопанисува ЈП Македонски шуми
  Почитувани, Од 02.07.2021, ЈП Македонски шуми воведува делумна забрана за движење во шумите и шумското земјиште со кои стопанисува, на целата територија на државата (меѓу 06 и 20 часот). Движењето ќе биде дозволено само со писмена дозвола издадена од подружниците на ЈП ...
 • Обука за планинарски водичи во Категорија А1 May 31, 2021Обука за планинарски водичи во Категорија А1
  Од 21 до 26 мај 2021 година, Комисијата за планинарски водичи при ФПСМ организираше Обука за планинарски водичи во Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови). На практичната обука во Националниот Парк Пелистер, учествуваа 25 кандидати од ...
 • СОВЕТИ ЗА ЖЕНИ КОИ ИСКАЧУВААТ ГОЛЕМИ НАДМОРСКИ ВИСОЧИНИ December 21, 2020СОВЕТИ ЗА ЖЕНИ КОИ ИСКАЧУВААТ ГОЛЕМИ НАДМОРСКИ ВИСОЧИНИ
  Десеттиот од серијата на совети на UIAA MedCom за големи надмосрки височини се фокусира на жените кои ги искачуваат тие височини, со специфични совети за бремени жени. Овој труд за прв пат е составен во 2008 година… За повеќе ...
 • УПОТРЕБА  НА СТАПЧИЊА ЗА ПЕШАЧЕЊЕ December 14, 2020УПОТРЕБА  НА СТАПЧИЊА ЗА ПЕШАЧЕЊЕ
  Предности и недостатоци од користење на стапчиња за пешачење во планините. Медицинската комисија при UIAA изработи труд посветен на употребата на стапчиња за пешачење. Трудот беше објавен во 2008 и е јавно достапен. Во линкот подолу можете да прочитате ...

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search