• Обука за планинарски водичи во Категорија А1 May 31, 2021
  Од 21 до 26 мај 2021 година, Комисијата за планинарски водичи при ФПСМ организираше Обука за планинарски водичи во Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови). На практичната обука во Националниот Парк Пелистер, учествуваа 25 кандидати од целата држава и од Црна Гора. Подготовката за обуката започна ...
 • Допис до членовите на ПК БИСТРА – Скопје April 14, 2021
  Почитувани колеги – планинари, На последната седница на Претседателството на ФПСМ меѓу другото беа разгледани и несоодветните реакции на поединци – членови на Клубот Бистра и на членовите на Вашите раководни структури. Реакциите беа оценети како несоодветни, неспортски, извитоперени, лажни, полни со навреди кон ФПСМ, во која и Вие своеволно ...
 • Одговор по повод реакциите на планинари на социјалните медиуми, за доделувањето на планинарскиот дом “Даре Џамбаз” на врв Водно под закуп на планинарскиот клуб Х2О March 18, 2021
  Одлука за најповолна понуда во постапката за доделување на планинарскиот дом „Даре Џамбаз“ на врв Водно под закуп за нареден период од 5 години. Одлука за најповолен понудувач за доделување на п.д. Даре Џамбаз Одлука за одбивање на поднесената жалба од страна на ПСК „Бистра“ против одлуката на Претседателството на ФПСМ ...
 • ЗА ЕУМА – ЕВРОПСКИ ПЛАНИНАРСКИ АСОЦИЈАЦИИ March 3, 2021
  ЕУМА – ЕВРОПСКИ ПЛАНИНАРСКИ АСОЦИЈАЦИИ EUMA – EUROPEAN MOUNTAINEERING ASSOCIATIONS https://www.european-mountaineers.eu/ https://www.facebook.com/EuropeanMountaineers Европското планинарење со бројки: 2,675,228 планинари во 27 асоцијации од 25 земји 159,500 километри планинарски патеки 2,878 планинарски домови и засолништа 4,335 качувачки локации ФПСМ е еден од основачите на ЕУМА. ЕУМА Ние сме организација која консолидира европски планинарски асоцијации од 25 земји со приближно 3 милиони членови. Полноправно ...
 • РЕГИОНАЛНА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ ФПСМ И FBAK February 23, 2021
  Како дел од регионалната соработка со планинарските асоцијации од регионот, претставници на ФПСМ, предводени од Проф. Д-р. Јовица Угриновски, Претседателот на ФПСМ, беа во посета на Косовската планинарска и качувачка федерација (FBAK) во Приштина, Косово.
 • ОГРАНИЧУВАЊЕ НА ПРИСТАПОТ ВО НАЦИОНАЛНИОТ ПАРК ГАЛИЦИЦА February 12, 2021
    ИЗВОР Полноправната членка на УИАА, „Федерација за планинарство на Северна Македонија“ (ФПСМ), со поддршка на Работната група за пристап до УИАА, сака да сподели детали за ограничувањата за пристап воведен за планинари кои го посетуваат Националниот парк Галичица. Позадина Националниот парк Галичица се наоѓа во опсегот Галичица и претставува дел од планинскиот ...
 • ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИ „ДАРЕ ЏАМБАЗ“ 2020 December 23, 2020
  Како продолжение на Светскиот ден на планината, ФПСМ ве поканува на интернет презентација: – Добитници на награда „Даре Џамбаз“ за 2020 година. и – Промоција на книгата  „МОНТ ЕВЕРЕСТ ЅВОНАРОТ НА ВИСОЧИНИТЕ“ од Здравко Дејановиќ Почеток: четврток, 18.00 часот, платформа “ZOOM”.  Целиот настан ќе може да го проследите преку YouTube каналот на ФПСМ, како ...
 • СОВЕТИ ЗА ЖЕНИ КОИ ИСКАЧУВААТ ГОЛЕМИ НАДМОРСКИ ВИСОЧИНИ December 21, 2020
  Десеттиот од серијата на совети на UIAA MedCom за големи надмосрки височини се фокусира на жените кои ги искачуваат тие височини, со специфични совети за бремени жени. Овој труд за прв пат е составен во 2008 година… За повеќе информации видете на линкот. ЛИНК

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search