• Oбнова на лиценци на планинарски водичи Категорија А1 April 12, 2022
  Извештај за завршена обука за обнова на лиценци на планинарски водичи Категорија А1 На 10 април, 2022, во објектот на ФПСМ на Средно Водно, на планината Водно, 11 планинарски водичи присуствуваа на обука за обнова на нивните лиценци на планинарски водичи Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови). Учествуваа ...
 • ОСТВАРЕН ПРИЕМ ВО ВЛАДАТА НА РСМ ВО ВРСКА СО ПЛАНИНАРСКИТЕ ДОМОВИ March 24, 2022
  ОСТВАРЕН ПРИЕМ ВО ВЛАДАТА НА РСМ ВО ВРСКА СО ПЛАНИНАРСКИТЕ ДОМОВИ СО ПОСЕБЕН АКЦЕНТ НА КУЛАТА НА ТИТОВ ВРВ   Имаќи во предвид дека на 16 Декември 2021 година Генералното Собрание на ООН ја прогласи 2022 година како Меѓународна година на одржлив планински развој и во Програмата за работа на Владата на ...
 • Средба со директорот на Н.П. Пелистер March 24, 2022
  Представниците на Комисијата за Екологија заедно со представниците на Битолските планинарски клубови направија средба со директорот на НП Пелистер г-дин Осман Шукриу. На средабта е разговарано за соработката на ФПСМ и планинарските клубови од Битола за прашања од екологијата поврзани со отпадот, отпадните води и загадување на изворите на ...
 • ИЗВРШЕН УВИД ВО ПРЕДМЕТОТ ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА НА ПЛАНИНАРСКИОТ ДОМ КАРАЏИЦА March 11, 2022
  ИЗВРШЕН УВИД ВО ПРЕДМЕТОТ ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА НА ПЛАНИНАРСКИОТ ДОМ КАРАЏИЦА ВО ОПШТИНА СТУДЕНИЧАНИ На 10.03.2022 година како претседател на Комисијата за планинарски домови во ФПСМ, бев во Општина Студеничани, Одделение за легализација на дивоизградени објекти со цел да видам до каде е предметот за легализација на Планинарскиот дом Караџица.  Меѓу останатото ...
 • Наградата за заштита на планините за 2022 година March 6, 2022
  УИАА, Меѓународната федерација за качување карпи и планинарење, го отвори процесот за поднесување предлози за Наградата за заштита на планините за 2022 година (UIAA Mountain Protection Award 2022). Обединетите Нации ја прогласија 2022 година за Меѓународна година на одржлив развој на планините, при што владите и организациите се поканети да ...
 • 100 години на ознаката на Кнафелц March 3, 2022
  На 4 март 1922 година, на иницијатива на Алојз Кнафелц, Словенечкото планинарско друштво (денешен Планинарски сојуз на Словенија) усвоило воедначено означување на планинарските патеки; бела точка опкружена со црвен круг и патокази со бели букви на црвена подлога. Ознаката на Кнафелц не е изменета од нејзиното воведување, а патоказите се ...
 • Скајранинг (дисциплина sky-snow), Јахорина (БИХ) March 1, 2022
  На 26.02.2022 година во олимпискиот ски-центар Јахорина (БИХ) се одржа меѓународен натпревар во скајранинг (дисциплина sky-snow) во организација на Скајранинг асоцијацијата на Србија. Трката беше во должина од 15 километри и 1150 висински метри, а земаа учество 105 натпреварувачи од 10 земји. Натпреварот се одржа во комплексни услови за ...
 • ПРИЕМ КАЈ ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ОПШТИНА ТЕТОВО ВО ВРСКА СО ПРЕДМЕТОТ ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА НА КУЛАТА НА ТИТОВ ВРВ February 28, 2022
  На 25 Февруари оваа година по претходно доставено барање за прием кај градоначалникот на Општина Тетово, Г-динот Билал Касами, од страна на секретарот на ПСК “Аргентус Моунт“ од Тетово, Г-динот Зија Јонузовски, беше остварен прием кај градоначалникот Касами. Причина за приемот беше легализацијата на Кулата на Титов врв. Барањето за ...

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search