• ДЕСЕТТА ЈУБИЛЕЈНА ОБУКА ЗА ПЛАНИНАРСКИ ВОДИЧИ НА ФПСМ ВО КАТЕГОРИЈА А1 May 31, 2022
  „Надминати ми очекувања од обуката, имаше интересни предавања, добра организација и пред и за време на обуката, и пристапни инструктори.“, „Програмата на обуката е многу интензивна и набиена и без паузи. Ни недостасува повеќе време за дружење.“, „Одлично што има Подготвителна / основна школа.“, „Обуката да се одржува во ...
 • Извештај за одржана обука за планинарски водичи А1 категорија May 30, 2022
  23 кандидатки и кандидати од X-та генерација за планинарски водичи во Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови) го започнаа образовниот процес од април 2022 кога започнаа регионалните Приемни испити, Основната школа со повеќе онлајн предавања (Планинарска терминологија, Ориентација со ГПС и мобилни апликации, Психологија на планинарското ...
 • Титов Врв Скајрејс May 20, 2022
  Четвртото издание на највисоката планинска трка во Македонија, Титов Врв Скајрејс, ќе се одржи на 12.06.2022 година. Истата претставува натпревар во скајранинг (екстремна форма на планинско трчање: https://en.wikipedia.org/wiki/Skyrunning) и е во организација на Планинарскиот клуб “Македон“ од Скопје, а во соработка со Федерацијата за планинарство на С.Македонија. Натпреварот воедно е ...
 • Проекти за заштита на планините May 19, 2022
  Почитувани, Во име на УИАА Комисијата за заштита на планините, ФПСМ ги потсетува заинтересираните да пријават проекти за заштита на планините, при што, во соработка со Bally Peak Outlook Foundation, најдобриот проект ќе биде награден со Наградата за заштита на планината во износ од 10.000 евра, второнаградениот би добил 4.000 ...
 • ПРОЛЕТНИ СОСТАНОЦИ НА УИАА И ГОДИШНИ СОБРАНИЈА НА ЕУМА И БМУ ВО СКОПЈЕ 28.04 – 03.05.2022 May 12, 2022
  Во 2019 година, Федерацијата за планинарство на Северна Македонија (ФПСМ) ја доби честа да ги организира состаноците на управните органи на меѓународна Федерација за качување и планинарење (UIAA). Поради пандемијата, во март 2020, подготовките за органзирање на состаноците беа прекинати, но поканата на ФПСМ до УИАА остана отворена. Во ...
 • ПЛАНИНАРИ И КАЧУВАЧИ НА КАРПИ ОД ЦЕЛ СВЕТ СЕ ОБЕДИНИЈА ВО СКОПЈЕ May 12, 2022
  Од 29 април до 3 мај, Скопје, стана центар на планинарењето и качувањето карпи во Европа и светот со одржувањето на Пролетните состаноци на УИАА (International Climbing and Mountaineering Federation (UIAA). Тоа беше прва средба на членовите на УИАА во живо од почетокот на Ковид-19 пандемијата. Дополнително, во истиот период ...
 • Проблематични уреди кои се користат на планините May 9, 2022
  Почитувани, УИАА споделува информација за проблематични уреди  Германскиот планинарски сојуз споделува важна информација за сите корисници на лавински примопредаватели од производителите Pipes И Black Diamond. За повеќе детали, ќе ве замолиме да го посетите лнкот и да ги следите инструкциите . Повеќе детали на линкот: https://theuiaa.org/recalls/pipes-black-diamond-safety-check-for-avalanche-transceiver-beacon-mode-failure/
 • Конференција „Жени на височини“ May 9, 2022
  Почитувани, УИАА, во соработка со Swiss Alpine Club, Swiss SportClinic, SGGM (Swiss Society for Mountain Medicine) и ISMM (International Society for Mountain Medicine), организира конференцијата „Жени на височини“. Конференцијата со многу интересни теми и учесници се одржува на 10 и 11 септември 2022 во Швајцарија. Повеќе детали за конференцијата на линкот: https://theuiaa.org/uiaa/register-for-women-going-to-altitude-conference/ Пријавете ...

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search