• Брошура за планинарско пешачки маркации низ Европа September 2, 2022
  Референтна книга за тоа како се прави обележувањето на патеките во Европа. Како еден од видливите резултати на проект Е+ (Еразмус плус), ЕУМА чии чија членка и партнер во проектот е и ФПСМ,  ја објавуваме заедничката брошура за ознаки за маркирање на пешачки и планинарски патеки  каде заедно со нашиот ...
 • ЧЕСТИТКА August 8, 2022
  Честитки за Проф. Д-р. Сашко Кедев од Федерацијата за планинарство на Северна Македонија, му посакуваме уште многу успешни искачувања и добро здравје.                       К2 – 8.611 m.                              Broad Peak – 8.051 m.    
 • МОН БЛАН 2022 инфо June 24, 2022
  https://youtu.be/EetE588qJNQ Почитувани, Вредна информација од ПЕЦЛ за сите што планираат во 2022 да се искачуваат на МОН БЛАН. Фондацијата Пецл е посветена да најде решенија за да се намалат несреќите во кулоарот Гоуте, по „нормалната“ патека кон Мон Блан, Франција. Од 9 јули до 28 август, железничката линија МОН БЛАН ќе работи од ...
 • УПАТСТВО – БЕЗБЕДНО НА ПЛАНИНА ВО ЛЕТО June 22, 2022
  За безбеден престој на планина треба да се почитуваат одредени правила. Во продолжение прочитајте важни напомени за посетителите на планините. ПЛАНИРАЈ И СООПШТИ • Пред тргнување на планина кажете некому каде ќе одите и кога планирате да се вратите. • Информирајте ги луѓето во планинските домови и хотели патем каде ќе одите и кога ...
 • Проект „10 Планинарски водичи жени“ June 14, 2022
  ПОВИК Комисијата за планинарски водичи при ФПСМ (Федерација за планинарство на Северна Македонија), ги повикува сите заинтересирани планинарки од Општина Гостивар, да се пријават на Обука за планинарски водичи – жени во Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови). Обуката е бесплатна за 10 учеснички, поради обезбедената финансиска поддршка ...
 • ПЛАНИНСКИ ФЕСТИВАЛ ЛОВЌЕН June 13, 2022
  Во организација на Планинарскиот Сојуз на Црна Гора и неколку локални планинарски клубови, од 24 до 26 јуни 2022, се одржува ПЛАНИНСКИ ФЕСТИВАЛ ЛОВЌЕН. Фестивалот ќе се одржи во ИВАНОВИ КОРИТА (1200 мнв.), на 14 км од Цетиње (повеќе детали во прикачената Покана). ФПСМ ги поканува заинтересираните да се организираат преку ...
 • Покана AMS спортист – спортска надеж June 11, 2022
  Почитувани, Врз основа на член 37, 37-а и 37–б од Законот за спорт („Службен весник на Република Македонија“ бр. 29/02, 66/04, 81/08, 18/11, 51/11, 64/12, 148/13, 187/13, 42/14, 138/14, 177/14, 72/15, 153/15, 6/16, 55/16, 61/16, 106/16 и 190/16, и „Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 98/19 и 244/19), член ...
 • Надомест за влез во НП Маврово June 9, 2022
  Почитувани, Сите посетители на Националниот Парк Маврово, планинари, планинарски велосипедисти, скијачи и рекреативци низ планините, треба да платат надомест за влез во Националниот Парк од 30 денари по човек. Во границите на Националниот парк Маврово влегуваат патеките кон посетуваните врвови на корапскиот масив, како врвови на планината Бистра. Воедно, од ...

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search