• Илина Арсова на врвот Винсон December 30, 2019
  Од Антарктикот стигна одличната вест, иако се уште непотврдена, Илина Арсова, утрото, на 28 декември успеа да го искачи  врвот Винсон и со тоа го комплетираше проектот  Седум Самит.  Илина стана прва Македонка која успеа да ги искачи сите седум највисоки  врвови на сите континенти! При искачувањето, тимот заедно со Илина  ...
 • ФПСМ ги додели признанијата за 2019 December 17, 2019
  Одбележан СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПЛАНИНАТА, со традиционален настан на Матка на ден 08 декември 2019 година и преку презентации и проекции на врвните високогорски достигнувања за 2019 год., во Кино Фросина, МКЦ на 18 декември 2019 година ФПСМ ги додели признанијата за 2019 година: 1. Плакета Даре Џамбаз,за животно дело на ...
 • UNESCO – Алпинизмот на листа на нематеријално културно наследство December 13, 2019
  Генералното собрание на UNESCO одржано во Богота, Колумбија, на 11 декември 2019 година, го вклучи Алпинизмот на Репрезентативната листа на нематеријално културно наследство на човештвото. Алпинизмот е вештина на искачување врвови и карпести ѕидови на високи планини, во сите сезони, по карпест или смрзнат терен. Тоа вклучува физички, технички и ...
 • Светски ден на планината November 25, 2019
  ПОКАНА, Почитувани, ФПСМ, традиционално и оваа година се приклучува кон одбележување на,,Светскиот ден на планината,,. ФПСМ се придружува кон одбележување на овај ден, со цел да се зголеми важноста на планината за секојдневниот живот, како и да се придонесе кон создавање на партнерства кои ќе донесат позитивни промени во нивната заштита. Оваа година, ...
 • Планинарска опрема повлечена од продажба November 13, 2019
  Ла Спортива, Декатлон, Мамут…. ПРЕВЗЕМИ: planinska-oprema-povlecena-od-prodazba-12-11-2019
 • ,,UIAA,, и ,,EUMA,, состанок Ларнака, Кипар November 13, 2019
  Од 31 октомври до 3 ноември 2019 година, во Ларнака, Кипар, одржани се годишни собранија и состаноци на управните органи на Меѓународната асоцијација за планинарење и качување карпи (УИАА, https://www.theuiaa.org/ ) и на Европски сојуз на планинарски асоцијации (ЕУМА, http://www.european-mountaineers.eu/ ). На состанокот на Управниот комитет на УИАА, донесена е ...
 • Mеморијален марш Појак Калман October 2, 2019
  ЗСПК Козјак од Куманово на ден 06.10.2019 година недела ќе го реализира 21-ви меморијален марш Појак Калман, почесен претседател на клуб на Осоговска планина врв Лисец 1527 м.н.в Кратовски ,стартот ќе биде од манастирот над село Псача 660 м.н.в и се оди до врв Лисец 1527 м.н.в и е ...
 • Категорија спортист – Спортска надеж September 28, 2019
  По основ на доставено Решение од Агенција за млади и спорт, со број 1473/100, за доделување на категорија спортист – Спортска надеж на спортисти од Федерацијата за планинарство на Северна Македонија, Ве известуваме дека избрани кандидати за потпишување на Договор за поддршка се: 1. Даниел Никола Јанков 2. Ивана Тошо Антова ...

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search