• Поставување на Инфотабли на Водно и Скопска Црна Гора November 2, 2020
  Во текот на изминатиот викенд преку Програмата за развој и соработка од Република Чешка, а преку Амбасадата на Р. Чешка во рамки на Пилот проект за означување на планинарски патеки на планината Водно и една планинско велосипедска патека на Скопска Црна Гора, поставени се инфотабли со основни информации за ...
 • ПС Азот од Велес на АРАРАТ 5137 October 18, 2020
  Во периодот од 11.09.2020 до 20.09.2020 год , во Орагнизација на Клубот за Планинарски Спортови Азот и под водство на планинарскиот водич Тодорче Ѓоргиев од Велес , се одржа акција за искачување на највисокиот врв во Република Турција , Арарат 5137 мнв. Во експедицијата учествуваа 15 планинари од различни ...
 • Практична обука за планинарски водичи – жени, во Категорија А1 September 11, 2020
  Од 3 до 7 септември 2020 година, ФПСМ во соработка со UNDP подготви и изведе практична обука за планинарски водичи – жени, во Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови).. На практичната обука во Националниот Парк Пелистер, учествуваа 27 кандидатки од Охрид, Тетово, Куманово, Кочани, Гевгелија, Прилеп, Битола ...
 • ОБУКА ПЛАНИНАРСКИ ВОДИЧИ ФПСМ & УНДП September 10, 2020
  Од 3 до 7 септември 2020 година, ФПСМ во соработка со UNDP подготви и изведе практична обука за планинарски водичи – жени, во Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови).. На практичната обука во Националниот Парк Пелистер, учествуваа 27 кандидатки од Охрид, Тетово, Куманово, Кочани, Гевгелија, Прилеп, Битола ...
 • The Climbing Initiative – Case Study: North Macedonia August 26, 2020
  North Macedonia, a country nested in the Balkans, is an emerging climbing destination. The country’s rich history of mountaineering acts as a foundation for the growth of sport climbing and bouldering in the modern era. The country is home to a small but dedicated group of climbers and it ...
 • Брошура ЗАПИСИ ЗА КОРАБ July 23, 2020
  Планината Кораб е највисоката планина во Македонија, која со своите природни одлики изобилува со извонредни природни убавини, но истовремено заради својата местоположба и карактеристики е и тешко пристапна, а со тоа и делумно непозната за пошироката јавност. Повеќе на линкот: http://edinstvenamakedonija.org.mk/%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0-2/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1-2/ ——————————– Mount Korab is the highest mountain in Macedonia and its ...
 • Напатствија и мерките на заштита од Претседателството на ФПСМ од КОВИД-19 July 17, 2020
  До Клубовите – членки на ФПСМ   Почитувани, Како што веќе сте информирани преку медиумите, Владата укина поголем дел од рестрикциите во врска со заштита од пандемијата. Иако рестрикциите попуштија,тоа во ниеден случај не треба да се сфати дека опасноста од ширењето на инфекцијата не постои или е намалена, туку напротив, се очекува ...
 • Титов Врв Скајрејс July 10, 2020
  На 28.06.2020 година во организација на планинарскиот клуб “Македон“ и Комисијата за скајранинг при ФПСМ се одржа второто издание на планинската (скајранинг) трка “Титов Врв Скајрејс“ на Шар Планина, воедно и државно првенство во скајранинг за 2020 година. Ова е највисоката трка во Македонија на која натпреварувачите поаѓајќи од ...

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search