• ПРЕПОРАКИ ОД UIAA ЗА ИЗВЕДБА НА ПЛАНИНСКИ СПОРТОВИ May 29, 2020
  Појавата на вирусот Корона донесе нови ризици во секојдневното живеење, па затоа треба да се измени и нашето однесување. Најважно е да се одржува хигиената, а заболените да останат дома. ПРЕПОРАКИ ОД UIAA ЗА ИЗВЕДБА НА ПЛАНИНСКИ СПОРТОВИ • Спортувајте и рекреирајте се на планина, но без големи напрегања. Правете го ...
 • ЗА СИГУРНА ПОСЕТА НА ПЛАНИНИТЕ May 29, 2020
  Во летните месеци има најмногу посетители низ планините. Тоа се убави, но и опасни месеци за планинарење. Силно сонце, невреме, јак ветер, дожд, град. Затоа сите посетители на планините треба да бидат подготвени за сите прилики. ПРЕВЗЕМИ:za-sigurna-poseta-na-planina
 • Реакција на ФПСМ за забраната за движење во шума April 17, 2020
  До Г-ин. Трајан Димковски, Министер за земјоделство, шумарство и водостопанствo Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство Почитуван Г-ин. Министер, Федерацијата за планинарство на Северна Македонија (ФПСМ), е крајно изненадена и разочарана од вашата избрзана, необмислена и нерационална одлука целосно да се забрани движењето на граѓаните во природа и во шумите кои се национално ...
 • Членки на УИАА за пандемијата КОВИД – 19 April 6, 2020
  Информации за пандемијата КОВИД – 19 од земји членки на УИАА и асоцијации од цел свет. https://www.theuiaa.org/category/uiaa-members-covid-19/ Информации од: ·         Swiss Alpine Club ·         Brazilian Mountain Hiking and Climbing Confederation (CBME) ·         Danish Climbing Association ·         New Zealand Alpine Club (NZAC) ·         Zhejiang University School of Medicine ·         Alpine Club of Canada ·         German Alpine Club ·         International ...
 • ИТНО Известување за донесени заклучоци од страна на Владата на РСМ за превенција од ширење на КОРОНА ВИРУСОТ March 11, 2020
  Агенцијата за млади и спорт доставува Известување за донесени заклучоци од страна на Владата на Република Северна Македонија, по препорака на Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство, за превземање на дополнителни мерки и активности за превенција од ширење на КОРОНА ВИРУСОТ. ПРЕВЗЕМИ  preporaki-ams-11-3-20    
 • Подобрување на управувањето со заштитените подрачја February 20, 2020
  Проектот „Подобрување на управувањето со заштитените подрачја“ има за цел да ја подобри заштитата на природата и да промовира одржливо користење на природните ресурси, истовремено зголемувајќи го капацитетот на локалните самоуправи и граѓанските организации да управуваат и промовираат заштитени области на професионален и одржлив начин. Проектот е финансиран од ...
 • Продолжување на рокот за пријавување за обуките за планинарски водичи February 3, 2020
    Ве известуваме дека е продолжен рокот за пријавување за обуката за планинарски водичи во Категорија А1 (Планинарење по лесни патеки во летни услови) до 31 август 2020. Пријавете се на kpv@t.mk  
 • EUMA – подобрување на доброто владеење во качувањето карпи и планинарењето во Европа January 31, 2020
  ФПСМ учествува во европскиот проект „EUMA – подобрување на доброто владеење во качувањето карпи и планинарењето во Европа“, поддржан од ЕУ програмата Erasmus+ која поддржува образование, обуки, млади и спорт во Европа. ЕУМА (European Union of Mountaineering Associations) е гласот на европските планинари. ЕУМА се стреми да го вклучи планинарењето во ...

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search